Frytki z bakłażana
EkspertOdKuchni
Frytki z bakłażana to doskonała alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. To również świetna propozycja dla osób, które chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezach, dodatek do dań głównych lub nawet jako samodzielny posiłek. Frytki możesz serwować z ulubionym sosem dla dodatkowego smaku. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
406
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Frytki z bakłażana to doskonała alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. To również świetna propozycja dla osób, które chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezach, dodatek do dań głównych lub nawet jako samodzielny posiłek. Frytki możesz serwować z ulubionym sosem dla dodatkowego smaku. Smacznego!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
750 g bakłażan
1 łyżka sól
85 g mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. jajko
80 g bułka tarta
80 g parmezan tarty
1 łyżecz. papryka słodka
3 łyżka olej rzepakowy
Przygotowanie
Bakłażana oczyść i pokrój na średniej wielkości frytki.
Posól bakłażana i pozostaw na około 15-20 minut, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Następnie osusz frytki papierowym ręcznikiem.
W jednej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, pieprz i parmezan. W drugiej roztrzep jajko i wymieszaj z mąką.
Zanurz każdą frytkę najpierw w jajku i mące, a następnie w suchej mieszance. Delikatnie przyklep panierkę do bakłażana, aby dobrze przylegała.
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Ułóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, starając się, aby się nie dotykały i były rozmieszczone równomiernie.
Całość skrop olejem i piecz przez około 20-25 minut lub do momentu, aż frytki będą złociste i chrupiące.
Pamiętaj, aby od czasu do czasu obracać frytki, aby równomiernie się upiekły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
406
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.