Frytki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Frytki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973161670.jpeg&w=3840&q=75)
Domowe frytki są najlepsze! Z ketchupem są idealne. Mniam.
0
5 / 1
Domowe frytki są najlepsze! Z ketchupem są idealne. Mniam.
3
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
4 szczyp. sól
2 szkl. olej
Przygotowanie
1
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, osuszyć. Smażyć w płaskim naczyniu, partiami, w silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
2
Usmażone frytki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć tłuszczu, posypać solą i zaraz podawać.
3
Jeżeli chce się usmażyć większą ilość frytek, należy je smażyć dwukrotnie.
4
Pierwszy raz usmażyć frytki na kremowy kolor, a przed podaniem włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor.