0

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
4 Szczypty
sól
2 Szklanki
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, osuszyć. Smażyć w płaskim naczyniu, partiami, w silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  2. Usmażone frytki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć tłuszczu, posypać solą i zaraz podawać.
  3. Jeżeli chce się usmażyć większą ilość frytek, należy je smażyć dwukrotnie.
  4. Pierwszy raz usmażyć frytki na kremowy kolor, a przed podaniem włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor.

Opis

uwielbiam frytki ;)

Podobne przepisy

Paluszki łososiem zawijane

Łatwy Do 40 min
Paluszki łososiem zawijane

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Łatwy Do 40 min
Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i orzechami

Łatwy Do 40 min
Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i orzechami

Sos chrzanowy

Łatwy Do 40 min
Sos chrzanowy

Sos tatarski

Łatwy Do 40 min
Sos tatarski

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!