Frytki
m7
Domowe frytki są najlepsze! Z ketchupem są idealne. Mniam.
0
5 / 1
Domowe frytki są najlepsze! Z ketchupem są idealne. Mniam.
3
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
4 szcz. sól
2 szkl. olej
Przygotowanie
1
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, osuszyć. Smażyć w płaskim naczyniu, partiami, w silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
2
Usmażone frytki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć tłuszczu, posypać solą i zaraz podawać.
3
Jeżeli chce się usmażyć większą ilość frytek, należy je smażyć dwukrotnie.
4
Pierwszy raz usmażyć frytki na kremowy kolor, a przed podaniem włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor.