Frytki

m7
Frytki

0

5 / 1

Domowe frytki są najlepsze! Z ketchupem są idealne. Mniam.

3

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

4 szcz. sól

2 szkl. olej

Przygotowanie


1

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, osuszyć. Smażyć w płaskim naczyniu, partiami, w silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

2

Usmażone frytki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć tłuszczu, posypać solą i zaraz podawać.

3

Jeżeli chce się usmażyć większą ilość frytek, należy je smażyć dwukrotnie.

4

Pierwszy raz usmażyć frytki na kremowy kolor, a przed podaniem włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły