Frykadelki z mięsa mielonego
m7
1
4.5 / 2
Pyszne frykadelki w towarzystwie ziemniaczków to idealny obiad. Połączenie kilku smacznych składników i danie wyśmienite.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 woda
1 kg mięso mielone wołowe
3 szcz. pieprz
1 szkl. bułka tarta
2 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
2 szt. marchew
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. kostka wołowa
1 łyżka zioła prowansalskie
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Mięso mielone wyrabiamy ze startą marchewką, jajkiem, bułką tartą. Doprawiamy do smaku .
Wilgotnymi rękami kształtujemy kotlety, obtaczamy je lekko w bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia.
Do gotującej wody dodajemy kostki wołowe i zioła prowansalskie .
Po chwili zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie ze śmietaną.
Frykadelki przekładamy do sosu za pomocą łyżki cedzakowej. Dusimy razem około 30 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.