Frykadelki z mięsa mielonego

m7
Frykadelki z mięsa mielonego

1

4.5 / 2

Pyszne frykadelki w towarzystwie ziemniaczków to idealny obiad. Połączenie kilku smacznych składników i danie wyśmienite.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 woda

1 kg mięso mielone wołowe

3 szcz. pieprz

1 szkl. bułka tarta

2 szkl. olej rzepakowy uniwersalny

2 szt. marchew

1 szt. jaja kurze całe

2 szt. kostka wołowa

1 łyżka zioła prowansalskie

2 łyżka śmietana 18%

2 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Mięso mielone wyrabiamy ze startą marchewką, jajkiem, bułką tartą. Doprawiamy do smaku .

2

Wilgotnymi rękami kształtujemy kotlety, obtaczamy je lekko w bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia.

3

Do gotującej wody dodajemy kostki wołowe i zioła prowansalskie .

4

Po chwili zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie ze śmietaną.

5

Frykadelki przekładamy do sosu za pomocą łyżki cedzakowej. Dusimy razem około 30 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły