Frykadelki z mięsa mielonego
m7
Pyszne frykadelki w towarzystwie ziemniaczków to idealny obiad. Połączenie kilku smacznych składników i danie wyśmienite.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1289
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
119
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.5 / 2
Pyszne frykadelki w towarzystwie ziemniaczków to idealny obiad. Połączenie kilku smacznych składników i danie wyśmienite.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 woda
1 kg mięso mielone wołowe
3 szczyp. pieprz
1 szkl. bułka tarta
2 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
2 szt. marchew
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. kostka wołowa
1 łyżka zioła prowansalskie
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Mięso mielone wyrabiamy ze startą marchewką, jajkiem, bułką tartą. Doprawiamy do smaku .
Wilgotnymi rękami kształtujemy kotlety, obtaczamy je lekko w bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia.
Do gotującej wody dodajemy kostki wołowe i zioła prowansalskie .
Po chwili zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie ze śmietaną.
Frykadelki przekładamy do sosu za pomocą łyżki cedzakowej. Dusimy razem około 30 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1289
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
119
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.