Frykadelki z mięsa mielonego

m7
Frykadelki z mięsa mielonego

1

4.5 / 2

Pyszne frykadelki w towarzystwie ziemniaczków to idealny obiad. Połączenie kilku smacznych składników i danie wyśmienite.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 woda

1 kg mięso mielone wołowe

3 szczyp. pieprz

1 szkl. bułka tarta

2 szkl. olej rzepakowy uniwersalny

2 szt. marchew

1 szt. jaja kurze całe

2 szt. kostka wołowa

1 łyżka zioła prowansalskie

2 łyżka śmietana 18%

2 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Mięso mielone wyrabiamy ze startą marchewką, jajkiem, bułką tartą. Doprawiamy do smaku .

2

Wilgotnymi rękami kształtujemy kotlety, obtaczamy je lekko w bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia.

3

Do gotującej wody dodajemy kostki wołowe i zioła prowansalskie .

4

Po chwili zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie ze śmietaną.

5

Frykadelki przekładamy do sosu za pomocą łyżki cedzakowej. Dusimy razem około 30 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1289

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

119

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły