Frykadelki w sosie grzybowym
m7
Bardzo smaczne zraziki w nieco zmienionej postaci.
1
0 / 0
Bardzo smaczne zraziki w nieco zmienionej postaci.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. sól, pieprz
1 łyżeczka musztarda
8 szt. boczek wędzony
1 szt. czerstwa bułka
1 szt. jajko
1 szt. sos:
8 szt. suszone grzyby
3 łyżka mąka zwykła
1 łyżka masło
1 łyżka mąka pszenna
0.50 kg mięso mielone wołowo-wieprzowe
0.50 szt. kostka grzybowa
Przygotowanie
Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, doprawić i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8-10cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć 2 plastry boczku, posmarować musztardą, zwinąć, obtoczyć w mące i obsmażyć.
Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Zraziki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać drobno pokrojone grzyby, kostkę, posolić i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 20 min. Zaprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu.