Frykadelki w sosie grzybowym

m7
Frykadelki w sosie grzybowym

1

0 / 0

Bardzo smaczne zraziki w nieco zmienionej postaci.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. musztarda

8 szt. boczek wędzony

1 szt. czerstwa bułka

1 szt. jajko

8 szt. suszone grzyby

3 łyżka mąka zwykła

1 łyżka masło

1 łyżka mąka pszenna

0.50 kg mięso mielone wołowo-wieprzowe

0.50 szt. kostka grzybowa

Przygotowanie


1

Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, doprawić i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8-10cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć 2 plastry boczku, posmarować musztardą, zwinąć, obtoczyć w mące i obsmażyć.

2

Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Zraziki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać drobno pokrojone grzyby, kostkę, posolić i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 20 min. Zaprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

500

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły