Frykadelki w sosie grzybowym
m7
Kotleciki mielone z niespodzianką w środku polecam
0
0 / 0
Kotleciki mielone z niespodzianką w środku polecam
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. musztarda
1 łyżecz. przyprawa do mielonego
1 łyżecz. przyprawa do kebabu
1 łyżecz. masło
1 szkl. bułka tarta
1 szt. cebula
8 szt. plastry wędzonego boczku
1 szt. bułka
1 szt. jaja kurze całe
4 szt. suszone grzyby
1 łyżka mąka pszenna
40 dag. mięso mielone
Przygotowanie
grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, namoczoną i odciśnięto bułkę, jajko, sól i przyprawy, dobrze wymieszać. Formować z mięsa krążki o średnicy 10 cm i grubości 0,5 cm. Na każdym położyć plasterek boczku, posmarować cienko musztardą, zwinąć, obtoczyć w bułce i obsmażyć na rumiano. Frykadelki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzyby, posolić i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Sos zaprawić białą zasmażką z mąki i masła. Podawać z ziemniakami i surówką.