Frittata z kalafiorem

Kotlin
Frittata z kalafiorem

1

0 / 0

Frittata z kalafiorem to danie kuchni włoskiej, które w smaku przypomina omlet, quiche lub placek jajeczny z dodatkiem kalafiora. Świetnie sprawdzi się na śniadanie i przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie szybkie i proste potrawy z jajek.

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. kalafior

6 szt. jajka całe

3 łyżka śmietana 12%

200 g ser gouda tarty

1 szt. cebula

1 łyżka masło

1 szczyp. sól i pieprz

Przygotowanie


1

Kalafior umyj i podziel na różyczki. Gotuj w osolonej wodzie, aby był al dente.

2

Podsmaż posiekaną w kosteczkę cebulę oraz podgotowanego kalafiora na patelni.

3

Wymieszaj jajka ze śmietaną i serem.

4

Przelej na patelnię wymieszane jajka i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180℃ na 15-20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a całość zetnie.

5

Gotową frittatę możesz serwować z ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

405

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły