Frittata z kalafiorem
Kotlin
Frittata z kalafiorem to danie kuchni włoskiej, które w smaku przypomina omlet, quiche lub placek jajeczny z dodatkiem kalafiora. Świetnie sprawdzi się na śniadanie i przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie szybkie i proste potrawy z jajek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
405
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Frittata z kalafiorem to danie kuchni włoskiej, które w smaku przypomina omlet, quiche lub placek jajeczny z dodatkiem kalafiora. Świetnie sprawdzi się na śniadanie i przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie szybkie i proste potrawy z jajek.
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. kalafior
6 szt. jajka całe
3 łyżka śmietana 12%
200 g ser gouda tarty
1 szt. cebula
1 łyżka masło
1 szczyp. sól i pieprz
Przygotowanie
Kalafior umyj i podziel na różyczki. Gotuj w osolonej wodzie, aby był al dente.
Podsmaż posiekaną w kosteczkę cebulę oraz podgotowanego kalafiora na patelni.
Wymieszaj jajka ze śmietaną i serem.
Przelej na patelnię wymieszane jajka i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180℃ na 15-20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a całość zetnie.
Gotową frittatę możesz serwować z ketchupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
405
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.