Fritelle di pomidori – smażone pomidory w panierce
EkspertOdKuchni
Fritelle di pomidori to pyszne danie kuchni włoskiej, które skradnie serca miłośników soczystych dań. To smażone pomidory w delikatnej panierce, które idealnie sprawdzą się na lekką przekąskę lub dodatek do głównego posiłku. Doskonale smakują z parmezanem lub ulubionym sosem. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1154
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
85
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Fritelle di pomidori to pyszne danie kuchni włoskiej, które skradnie serca miłośników soczystych dań. To smażone pomidory w delikatnej panierce, które idealnie sprawdzą się na lekką przekąskę lub dodatek do głównego posiłku. Doskonale smakują z parmezanem lub ulubionym sosem. Życzymy smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. pomidory bawole serca
1 szt. jajko
200 g bułka tarta
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. czosnek granulowany
1 szczyp. bazylia suszona
1 szt. olej lub masło do smażenia
1 szt. parmezan do posypania
Przygotowanie
Pomidory kroimy w grubsze plastry i doprawiamy przyprawami według uznania.
Jajko roztrzepujemy w misce i maczamy w nim pomidory, a następnie panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej/masło i smażymy panierowane pomidory na złocisty kolor z obu stron.
Fritelle di pomidori po wysmażeniu posypujemy startym parmezanem i podajemy z ulubionym dipem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1154
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
85
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.