Fritelle di pomidori – smażone pomidory w panierce

EkspertOdKuchni
Fritelle di pomidori – smażone pomidory w panierce

0

0 / 0

Fritelle di pomidori to pyszne danie kuchni włoskiej, które skradnie serca miłośników soczystych dań. To smażone pomidory w delikatnej panierce, które idealnie sprawdzą się na lekką przekąskę lub dodatek do głównego posiłku. Doskonale smakują z parmezanem lub ulubionym sosem. Życzymy smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. pomidory bawole serca

1 szt. jajko

200 g bułka tarta

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. czosnek granulowany

1 szczyp. bazylia suszona

1 szt. olej lub masło do smażenia

1 szt. parmezan do posypania

Przygotowanie


1

Pomidory kroimy w grubsze plastry i doprawiamy przyprawami według uznania.

2

Jajko roztrzepujemy w misce i maczamy w nim pomidory, a następnie panierujemy w bułce tartej.

3

Na patelni rozgrzewamy olej/masło i smażymy panierowane pomidory na złocisty kolor z obu stron.

4

Fritelle di pomidori po wysmażeniu posypujemy startym parmezanem i podajemy z ulubionym dipem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1154

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

82

gram

Tłuszcze

85

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły