Fritelle di pomidori – smażone pomidory w panierce
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Fritelle di pomidori – smażone pomidory w panierce](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709046072859.jpg&w=3840&q=75)
Fritelle di pomidori to pyszne danie kuchni włoskiej, które skradnie serca miłośników soczystych dań. To smażone pomidory w delikatnej panierce, które idealnie sprawdzą się na lekką przekąskę lub dodatek do głównego posiłku. Doskonale smakują z parmezanem lub ulubionym sosem. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Fritelle di pomidori to pyszne danie kuchni włoskiej, które skradnie serca miłośników soczystych dań. To smażone pomidory w delikatnej panierce, które idealnie sprawdzą się na lekką przekąskę lub dodatek do głównego posiłku. Doskonale smakują z parmezanem lub ulubionym sosem. Życzymy smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. pomidory bawole serca
1 szt. jajko
200 g bułka tarta
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. czosnek granulowany
1 szczyp. bazylia suszona
1 szt. olej lub masło do smażenia
1 szt. parmezan do posypania
Przygotowanie
Pomidory kroimy w grubsze plastry i doprawiamy przyprawami według uznania.
Jajko roztrzepujemy w misce i maczamy w nim pomidory, a następnie panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej/masło i smażymy panierowane pomidory na złocisty kolor z obu stron.
Fritelle di pomidori po wysmażeniu posypujemy startym parmezanem i podajemy z ulubionym dipem.