Francuskie zawijańce z musem jabłkowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Francuskie zawijańce z musem jabłkowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974925637.jpeg&w=3840&q=75)
Francuskich zawijańców z musem jabłkowym trzeba spróbować. To pyszny i prosty sposób na znakomity deser.
1
0 / 0
Francuskich zawijańców z musem jabłkowym trzeba spróbować. To pyszny i prosty sposób na znakomity deser.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
50 sok jabłkowy
1 szczyp. cynamon
1 łyżecz. cukier
3 szt. jabłko
1 szt. goździki
1 szt. ciasto francuskie
1 szt. białko jaja kurzego
Przygotowanie
Jabłka kroimy w kosteczkę i wrzucamy do rondelka. Wlewamy sok jabłkowy, dorzucamy goździk oraz cynamon i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Gdy mus będzie zbyt kwaśny, można dodać cukru.
Ciasto francuskie kroimy w kwadraciki, nakładamy mus jabłkowy i zaginamy rogi. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temp. 200°C. Pod koniec pieczenia można wymieszać białko z cukrem i posmarować nim ciasteczka.