Francuskie koperty z gruszką

m7
Francuskie koperty z gruszką

Średnia 0 / 0

Oceń!

Francuskie koperty z gruszkami na słodko to szybki i prosty przepis na smaczny deser. Świetnie sprawdzą się jako szybki słodki wypiek do kawy, na spotkanie ze znajomymi czy rodzinny podwieczorek. Można podawać je na ciepło z gałką lodów waniliowych albo oprószone cukrem pudrem. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 opak. ciasto francuskie

2 szt. gruszka

1 łyżka masło

1 łyżka cukier trzcinowy

0.50 łyżecz. cynamon

1 szt. jajko

1 łyżka mleko

1 łyżka cukier puder do posypania

1 łyżecz. sok z cytryny

Opcjonalnie

1 łyżecz. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozpuść masło, dodaj gruszki, cukier i cynamon.

Smaż na średnim ogniu przez 5–7 minut, aż gruszki lekko zmiękną i puszczą sok.

Skrop sokiem z cytryny, a jeśli nadzienie jest zbyt płynne – dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

Odstaw do przestudzenia.

Porada:  

Jeśli chcesz bardziej aromatyczną wersję, możesz dodać odrobinę wanilii lub łyżeczkę likieru amaretto.


Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na 8 równych kwadratów.

Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę farszu z gruszek.

Złóż przeciwległe rogi ciasta do środka, lekko je zakładając na siebie.

Dociśnij rogi palcami lub widelcem, by nie rozkleiły się w piekarniku.

Ułóż koperty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


W miseczce rozmieszaj jajko z mlekiem.

Posmaruj wierzch każdej koperty.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra–dół).

Piecz przez 20–25 minut, aż koperty będą złociste i wyrośnięte.

Po upieczeniu wystudź na kratce.


Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia200°C

Wartości odżywcze na porcję


Energia

210

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły