Francuskie ciasteczka z nadzieniem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Francuskie ciasteczka z nadzieniem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1568-1702057584196.jpeg&w=3840&q=75)
Francuskie ciasteczka nadzieniem z budyniu i powideł śliwkowych są w sam raz do kawy. Dodatki do ciasta można dowolnie zmieniać, np. na maliny lub twarożek.
1
0 / 0
Francuskie ciasteczka nadzieniem z budyniu i powideł śliwkowych są w sam raz do kawy. Dodatki do ciasta można dowolnie zmieniać, np. na maliny lub twarożek.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. cukier
1 opak. ciasto francuskie
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. białko jaja kurzego
4 łyżka powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na prostokąty. Każdy prostokąt jeszcze dzielimy po połowie. Jedną część prostokąta nacinamy nożem, na drugą nakładamy łyżeczkę budyniu i powideł śliwkowych. Następnie nasze nadzienie przykrywamy naciętą, drugą częścią prostokąta i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 30 min w temp. 200 stopni. Białko z jajka lekko rozbijamy i po ok. 20 minutach pieczenia smarujemy nim ciastko. Następnie posypujemy cukrem i pieczemy ostatnie 10 min.