Francuskie ciasteczka z nadzieniem

m7
Francuskie ciasteczka z nadzieniem

1

0 / 0

Francuskie ciasteczka nadzieniem z budyniu i powideł śliwkowych są w sam raz do kawy. Dodatki do ciasta można dowolnie zmieniać, np. na maliny lub twarożek.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szcz. cukier

1 opak. ciasto francuskie

1 szt. budyń waniliowy

1 szt. białko jaja kurzego

4 łyżka powidła śliwkowe łowicz

Przygotowanie


1

Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na prostokąty. Każdy prostokąt jeszcze dzielimy po połowie. Jedną część prostokąta nacinamy nożem, na drugą nakładamy łyżeczkę budyniu i powideł śliwkowych. Następnie nasze nadzienie przykrywamy naciętą, drugą częścią prostokąta i wstawiamy do piekarnika.

2

Pieczemy ok. 30 min w temp. 200 stopni. Białko z jajka lekko rozbijamy i po ok. 20 minutach pieczenia smarujemy nim ciastko. Następnie posypujemy cukrem i pieczemy ostatnie 10 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły