Francuskie ciasteczka z nadzieniem

m7

Francuskie ciasteczka nadzieniem z budyniu i powideł śliwkowych są w sam raz do kawy. Dodatki do ciasta można dowolnie zmieniać, np. na maliny lub twarożek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
166
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Francuskie ciasteczka nadzieniem z budyniu i powideł śliwkowych są w sam raz do kawy. Dodatki do ciasta można dowolnie zmieniać, np. na maliny lub twarożek.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. cukier
1 opak. ciasto francuskie
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. białko jaja kurzego
4 łyżka powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na prostokąty. Każdy prostokąt jeszcze dzielimy po połowie. Jedną część prostokąta nacinamy nożem, na drugą nakładamy łyżeczkę budyniu i powideł śliwkowych. Następnie nasze nadzienie przykrywamy naciętą, drugą częścią prostokąta i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 30 min w temp. 200 stopni. Białko z jajka lekko rozbijamy i po ok. 20 minutach pieczenia smarujemy nim ciastko. Następnie posypujemy cukrem i pieczemy ostatnie 10 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
166
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.