1

Składniki

1 Szczypta
cukier
1 Sztuka
ciasto francuskie
1 Sztuka
budyń waniliowy
1 Sztuka
białko jaja kurzego
4 Łyżki
powidła śliwkowe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na prostokąty.Każdy prostokąt jeszcze dzielimy po połowie. Jedną część prostokąta nacinamy nożem, na drugą nakładamy łyżeczkę budyniu i powideł śliwkowych (tutaj panuje pełna dowolność, ogólnie kładziemy ulubione nadzienie). Następnie nasze nadzienie przykrywamy naciętą, drugą częścią prostokąta i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 30 min w temp 200 stopni. Białko z jajka lekko rozbijamy i po ok 20 minutach przeczenia smarujemy nim ciastko. Następnie posypujemy cukrem i pieczemy ostatnie 10 min.

Opis

w sam raz do kawy

Podobne przepisy

Ciasto Biskup

Przepis
Średni Do 2 godz
Ciasto Biskup

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Puszysty sernik z kokosem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Puszysty sernik z kokosem

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Domek z piernika

Przepis
Trudny Do 3 godz
Domek z piernika

Piernikowe bombki na choinkę

Przepis
Średni Do 2 godz
Piernikowe bombki na choinkę

Sernik piernikowy

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik piernikowy

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!