1

Składniki

1 Szczypta
cukier
1 Sztuka
ciasto francuskie
1 Sztuka
budyń waniliowy
1 Sztuka
białko jaja kurzego
4 Łyżki
powidła śliwkowe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na prostokąty.Każdy prostokąt jeszcze dzielimy po połowie. Jedną część prostokąta nacinamy nożem, na drugą nakładamy łyżeczkę budyniu i powideł śliwkowych (tutaj panuje pełna dowolność, ogólnie kładziemy ulubione nadzienie). Następnie nasze nadzienie przykrywamy naciętą, drugą częścią prostokąta i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 30 min w temp 200 stopni. Białko z jajka lekko rozbijamy i po ok 20 minutach przeczenia smarujemy nim ciastko. Następnie posypujemy cukrem i pieczemy ostatnie 10 min.

Opis

w sam raz do kawy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!