Francuskie ciasteczka z nadzieniem
m7
Francuskie ciasteczka nadzieniem z budyniu i powideł śliwkowych są w sam raz do kawy. Dodatki do ciasta można dowolnie zmieniać, np. na maliny lub twarożek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Francuskie ciasteczka nadzieniem z budyniu i powideł śliwkowych są w sam raz do kawy. Dodatki do ciasta można dowolnie zmieniać, np. na maliny lub twarożek.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. cukier
1 opak. ciasto francuskie
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. białko jaja kurzego
4 łyżka powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na prostokąty. Każdy prostokąt jeszcze dzielimy po połowie. Jedną część prostokąta nacinamy nożem, na drugą nakładamy łyżeczkę budyniu i powideł śliwkowych. Następnie nasze nadzienie przykrywamy naciętą, drugą częścią prostokąta i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 30 min w temp. 200 stopni. Białko z jajka lekko rozbijamy i po ok. 20 minutach pieczenia smarujemy nim ciastko. Następnie posypujemy cukrem i pieczemy ostatnie 10 min.