Francuskie ciasteczka magdalenki
Lubella
Francuskie ciasteczka magdalenki są wyjątkowo smaczne, maślane i kruche. To tradycyjne wypieki kuchni francuskiej, które zdobią wiele stołów podczas śniadań, podwieczorków czy kawowych spotkań. Magdalenki są doskonałe na różne okazje — od przyjęć po popołudniową herbatę w gronie najbliższych. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a rezultat zachwyci każdego miłośnika kruchych ciasteczek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
363
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Francuskie ciasteczka magdalenki są wyjątkowo smaczne, maślane i kruche. To tradycyjne wypieki kuchni francuskiej, które zdobią wiele stołów podczas śniadań, podwieczorków czy kawowych spotkań. Magdalenki są doskonałe na różne okazje — od przyjęć po popołudniową herbatę w gronie najbliższych. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a rezultat zachwyci każdego miłośnika kruchych ciasteczek.
8
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 g mąka tortowa lubella
3 szt. jajka całe
120 g masło
150 g cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka miód
50 ml mleko
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj foremki na magdalenki, najlepiej silikonowe lub metalowe.
W dużym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Możesz użyć miksera lub trzepaczki ręcznej.
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Wlej rozpuszczone masło z miodem i kontynuuj mieszanie, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodaj mleko.
Gotowe ciasto ostaw na godzinę, aby odpoczęło.
Napełnij foremki na magdalenki do ¾ ich objętości. Jeśli nie masz foremek, to wyłóż ciasto na papier do pieczenia i uformuj ciasteczka.
Piecz magdalenki w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut.
Po upieczeniu wyjmij magdalenki z foremek i pozostaw do wystygnięcia na kratce.
Przed podaniem posyp magdalenki cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
363
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.