Forszmak z kurczakiem
Łowicz
Forszmak z kurczakiem to sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Połączenie bulionu z pieczarkami, papryką, cebulą, czosnkiem, ogórkami kiszonymi, kukurydzą, kurczakiem i wyrazistymi przyprawami z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych potraw. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
304
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Forszmak z kurczakiem to sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Połączenie bulionu z pieczarkami, papryką, cebulą, czosnkiem, ogórkami kiszonymi, kukurydzą, kurczakiem i wyrazistymi przyprawami z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych potraw. Smacznego!
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
400 g przecier pomidorowy łowicz
1 szt. papryka czerwona
200 g pieczarki
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
1 l bulion drobiowy
3 szt. ogórki kiszone
1 puszka kukurydza w puszce
400 g filet z kurczaka
1 łyżka papryka słodka
1 łyżecz. papryka ostra
2 łyżka majeranek
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić. Dodać pieczarki pokrojone w paski oraz paprykę i smażyć przez ok. 2-3 minuty.
Do warzyw dodać przyprawy oraz bulion i zamieszać.
Po kilku minutach dodać kurczaka pokrojonego w kostkę oraz przecier pomidorowy. Gotować 10 minut.
Dodać kukurydzę oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę i całość gotować, aż warzywa będą miękkie.
Z masła i mąki przygotować zasmażkę i zagęścić zupę.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
304
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.