Fondant czekoladowy
decomorreno
Poznaj fondant, czyli aksamitną i puszystą masę cukrową o wyjątkowym smaku! Wypiek spopularyzowany w latach 90-tych w Nowym Jorku już dziś może pojawić się na Twoim stole. Sprawdź nasz przepis na czekoladową odmianę fondanta!
0
0 / 0
Poznaj fondant, czyli aksamitną i puszystą masę cukrową o wyjątkowym smaku! Wypiek spopularyzowany w latach 90-tych w Nowym Jorku już dziś może pojawić się na Twoim stole. Sprawdź nasz przepis na czekoladową odmianę fondanta!
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
60 g ciemna czekolada
60 g kakao decomorreno
100 g masło
2 szt. żółtka
3 szt. jaja l
60 g cukier
35 g mąka pszenna tortowa lubella
20 g masła
20 g cukier
10 g kakao decomorreno
4 szt. gałka lodów waniliowych
1 pęcz. mięta
Przygotowanie
Rozpuść czekoladę, masło i kakao w kąpieli wodnej. Foremki do zapiekania posmaruj masłem i dodaj cukier.
Ubij żółtka, jajka i cukier. Połącz z masą czekoladową i dodaj mąkę. Wymieszaj i wlej do 3/4 wysokości foremek.
Piecz w temp. 200 °C przez 10 min.
Można podać z lodami waniliowymi. Udekoruj kakao i miętą.