Fondant czekoladowy

decomorreno

Poznaj fondant, czyli aksamitną i puszystą masę cukrową o wyjątkowym smaku! Wypiek spopularyzowany w latach 90-tych w Nowym Jorku już dziś może pojawić się na Twoim stole. Sprawdź nasz przepis na czekoladową odmianę fondanta!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1462
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
114
gram
Tłuszcze
95
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj fondant, czyli aksamitną i puszystą masę cukrową o wyjątkowym smaku! Wypiek spopularyzowany w latach 90-tych w Nowym Jorku już dziś może pojawić się na Twoim stole. Sprawdź nasz przepis na czekoladową odmianę fondanta!
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
60 g ciemna czekolada
60 g kakao decomorreno
100 g masło
2 szt. żółtka
3 szt. jaja l
60 g cukier
35 g mąka pszenna tortowa lubella
20 g masła
20 g cukier
10 g kakao decomorreno
4 szt. gałka lodów waniliowych
1 pęcz. mięta
Przygotowanie
Rozpuść czekoladę, masło i kakao w kąpieli wodnej. Foremki do zapiekania posmaruj masłem i dodaj cukier.
Ubij żółtka, jajka i cukier. Połącz z masą czekoladową i dodaj mąkę. Wymieszaj i wlej do 3/4 wysokości foremek.
Piecz w temp. 200 °C przez 10 min.
Można podać z lodami waniliowymi. Udekoruj kakao i miętą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1462
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
114
gram
Tłuszcze
95
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.