Folkowe pierniki-smakołyki

AnulaWawrzyniak
Folkowe pierniki-smakołyki

0

0 / 0

To pierniki dla tych, którzy lubią oszczędzać. Po pierwsze - czas, bo robi się je szybko i szybko zjada - bez konieczności czekania, aż zmiękną. Po drugie - siłę, bo nie trzeba się tutaj bardzo męczyć - chyba że ktoś lubi wypiekać ich całe kilogramy, jak ja, a potem godzinami zdobić. Po trzecie - składniki: można tu użyć wielu "resztek", np. różnych "końcówek" miodów, resztek czekolady do zdobienia itd. A jeśli zostanie nam ich trochę po Świętach i nie możemy ich już zjeść, bo przesadziliśmy, takie pierniczki pokruszone mogą się stać bazą dla nowego deseru - np. w słoiczku. Wystarczy zrobić krem. Pyszności!

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

450 g mąka lubella puszysta tortowa

150 g mąka żytnia

3 szt. jaja kurze całe

200 g cukier puder

150 g masło

150 miód pszczeli

2 łyżka kakao decomorreno

1.50 łyżeczka soda oczyszczona

2 łyżeczka cynamon

1 łyżka przyprawa do piernika

5 szt. czekolada biała

10 szcz. barwniki

2 łyżka śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

Składniki na pierniki zagniatamy do postaci jednolitej kuli ciasta. Może się lekko kleić i to nic złego.

2

Ciasto można schłodzić, jeśli chcemy je wykorzystać później, ale można też od razu wyrabiać pierniki. Wałkujemy je na grubość 5-7 mm i wycinamy foremkami wybrane, ulubione kształty.

3

Pierniki kładziemy na natłuszczonej blaszce lub macie silikonowej. Pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza (z termoobiegiem) przez 8-10 minut, aż się zazłocą.

4

Czas na polewę. Roztapiamy pokruszoną białą czekoladę w garnuszku w kąpieli wodnej razem ze śmietanką.

5

Czekoladę rozlewamy do tylu garnuszków ilu kolorów chcemy użyć i zabarwiamy barwnikami spożywczymi.

6

Wystudzone pierniki zdobimy według uznania. Można to zadanie powierzyć także najmłodszym.

7

Pierniki przechowujemy w chłodzie. Czekolada sprawia, że są bardzo miękkie. A jeśli znudzi nas ich smak, można je pokruszyć i zrobić z nich bazę dla deseru z kremem korzennym albo śliwkowym i z owocami ze słoiczka. Tak, żeby nic się nie zmarnowało.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły