Focaccia z suszonymi pomidorami, szynką i cebulką

m7
Focaccia z suszonymi pomidorami, szynką i cebulką

1

0 / 0

Focaccia jest potrawą kuchni włoskiej. Stanowi płaskie ciasto z oliwą posypane gruboziarnistą solą pochodzi z Ligurii. Nazwa focaccia pochodzi od łacińskiego słowa fokus, a bardziej precyzyjnie – focolare, oznaczającego część pieca chlebowego położoną blisko ognia – bo focaccia na niej właśnie jest pieczona. Najlepsze placki wychodzą pieczone w prawdziwych piecach chlebowych. Można je jednak oczywiście przygotować w zwyczajnym piekarniku.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

210 woda

2 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

350 g mąka pszenna chlebowa

20 g drożdże

0.50 szkl. cebula

0.50 szkl. pomidory suszone

0.50 szkl. szynka

0.50 szkl. zioła

1 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Z podanych składników zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Zagniatać mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego (hakiem) lub ręcznie, kilka minut.

2

Przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.

3

Po godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 25 cm. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką i odstawić na 20 minut do napuszenia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia w cieście, odstawić na 10 minut.

4

Delikatnie spryskać oliwą, wyłożyć pokrajane suszone pomidory, szynkę, krążki cebuli i zioła.

5

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

269

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły