Focaccia z suszonymi pomidorami, szynką i cebulką
m7
Focaccia jest potrawą kuchni włoskiej. Stanowi płaskie ciasto z oliwą posypane gruboziarnistą solą pochodzi z Ligurii. Nazwa focaccia pochodzi od łacińskiego słowa fokus, a bardziej precyzyjnie – focolare, oznaczającego część pieca chlebowego położoną blisko ognia – bo focaccia na niej właśnie jest pieczona. Najlepsze placki wychodzą pieczone w prawdziwych piecach chlebowych. Można je jednak oczywiście przygotować w zwyczajnym piekarniku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
269
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Focaccia jest potrawą kuchni włoskiej. Stanowi płaskie ciasto z oliwą posypane gruboziarnistą solą pochodzi z Ligurii. Nazwa focaccia pochodzi od łacińskiego słowa fokus, a bardziej precyzyjnie – focolare, oznaczającego część pieca chlebowego położoną blisko ognia – bo focaccia na niej właśnie jest pieczona. Najlepsze placki wychodzą pieczone w prawdziwych piecach chlebowych. Można je jednak oczywiście przygotować w zwyczajnym piekarniku.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
210 woda
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
350 g mąka pszenna chlebowa
20 g drożdże
0.50 szkl. cebula
0.50 szkl. pomidory suszone
0.50 szkl. szynka
0.50 szkl. zioła
1 łyżka oliwa
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Zagniatać mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego (hakiem) lub ręcznie, kilka minut.
Przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Po godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 25 cm. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką i odstawić na 20 minut do napuszenia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia w cieście, odstawić na 10 minut.
Delikatnie spryskać oliwą, wyłożyć pokrajane suszone pomidory, szynkę, krążki cebuli i zioła.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
269
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.