Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Focaccia jest potrawą kuchni włoskiej. Stanowi płaskie ciasto z oliwą posypane gruboziarnistą solą pochodzi z Ligurii. Nazwa focaccia pochodzi od łacińskiego słowa fokus, a bardziej precyzyjnie – focolare, oznaczającego część pieca chlebowego położoną blisko ognia – bo focaccia na niej właśnie jest pieczona. Najlepsze placki wychodzą pieczone w prawdziwych piecach chlebowych. Można je jednak oczywiście przygotować w zwyczajnym piekarniku.
210 | Mililitrów |
woda
|
|
2 | Szczypty |
sól
|
|
1 | Szczypta |
pieprz
|
|
350 | Gramów |
Mąka pszenna chlebowa
|
|
20 | Gramów |
drożdże
|
|
0.5 | Szklanki | ||
0.5 | Szklanki | ||
0.5 | Szklanki |
szynka
|
|
0.5 | Szklanki |
zioła
|
|
1 | Łyżka |
oliwa
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |