Focaccia z kolorowymi pomidorami i rozmarynem

kontakt_2
Focaccia z kolorowymi pomidorami i rozmarynem

2

4.5 / 2

.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

350 g mąka lubella puszysta tortowa

185 g woda

50 g oliwa

7 g drożdże suszone

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. cukier

180 g pomidorki koktajlowe

1 szczyp. świeży rozmaryn

5 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wlać ciepłą wodę oraz 20 g oliwy i wyrobić hakiem na jednolite ciasto. Zakryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość

2

W międzyczasie przygotować oliwę: w pozostałej ilości oliwy wymieszać sprasowany czosnek ze świeżym rozmarynem. Piekarnik nagrzać na 200 stopni.

3

Wyrośnięte ciasto uformować dłonią w prostokątny kształt, poukładać pokrojone pomidorki- lekko je dociskając, a wierzch posmarować oliwą rozmarynowo-czosnkową. Piec 20-25 minut. Podawać z ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

307

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły