Focaccia z kolorowymi pomidorami i rozmarynem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_2
![Focaccia z kolorowymi pomidorami i rozmarynem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977428087.jpeg&w=3840&q=75)
.
2
4.5 / 2
.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
350 g mąka lubella puszysta tortowa
185 g woda
50 g oliwa
7 g drożdże suszone
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. cukier
180 g pomidorki koktajlowe
1 szczyp. świeży rozmaryn
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wlać ciepłą wodę oraz 20 g oliwy i wyrobić hakiem na jednolite ciasto. Zakryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość
W międzyczasie przygotować oliwę: w pozostałej ilości oliwy wymieszać sprasowany czosnek ze świeżym rozmarynem. Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto uformować dłonią w prostokątny kształt, poukładać pokrojone pomidorki- lekko je dociskając, a wierzch posmarować oliwą rozmarynowo-czosnkową. Piec 20-25 minut. Podawać z ketchupem.