Focaccia z kolorowymi pomidorami i rozmarynem
kontakt_2
.
1
4.5 / 2
.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
350 g mąka lubella puszysta tortowa
185 g woda
50 g oliwa
7 g drożdże suszone
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
180 g pomidorki koktajlowe
1 szcz. świeży rozmaryn
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wlać ciepłą wodę oraz 20 g oliwy i wyrobić hakiem na jednolite ciasto. Zakryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość
W międzyczasie przygotować oliwę: w pozostałej ilości oliwy wymieszać sprasowany czosnek ze świeżym rozmarynem. Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto uformować dłonią w prostokątny kształt, poukładać pokrojone pomidorki- lekko je dociskając, a wierzch posmarować oliwą rozmarynowo-czosnkową. Piec 20-25 minut. Podawać z ketchupem.