Focaccia barese
Lubella
Focaccia barese to włoskie pieczywo, które wywodzi się z regionu Apulia, a dokładniej z miasta Bari. To rodzaj płaskiego chleba, podobnego do pizzy, który jest popularny nie tylko w Italii, ale także na całym świecie. Chrupiące ciasto, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe i oregano to połączenie, które idealnie sprawdzi się jako smaczna przekąska na wiele okazji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
319
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Focaccia barese to włoskie pieczywo, które wywodzi się z regionu Apulia, a dokładniej z miasta Bari. To rodzaj płaskiego chleba, podobnego do pizzy, który jest popularny nie tylko w Italii, ale także na całym świecie. Chrupiące ciasto, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe i oregano to połączenie, które idealnie sprawdzi się jako smaczna przekąska na wiele okazji.
10
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
375 ml woda
1 łyżecz. sól
150 g ziemniaki
7 g drożdże
1 łyżka cukier
100 g oliwki zielone
100 g pomidorki koktajlowe
50 ml oliwa z oliwek
1 łyżka oregano suszone
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki w mundurkach, po przestudzeniu obrać i przecisnąć przez praskę.
Przesiać mąkę do dużej miski. W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier, wlać do miski z mąką, dodać sól, ziemniaki oraz łyżkę oliwy. Wymieszać.
Kleiste ciasto wyrobić w rękach wysmarowanych oliwą na gładką masę (nie podsypywać mąką).
Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą misy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Delikatnie przełożyć ciasto do formy tortowej nasmarowanej oliwą i odstawić na kolejne 40 minut do wyrośnięcia.
Palcami zrobić dołki w cieście, wsadzić w nie oliwki i pomidorki, posypać oregano i solą. Polać oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230°C na 30 minut. Piec, aż ładnie się zarumieni z wierzchu.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
319
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.