Focaccia barese

Lubella
Focaccia barese

2

0 / 0

Focaccia barese to włoskie pieczywo, które wywodzi się z regionu Apulia, a dokładniej z miasta Bari. To rodzaj płaskiego chleba, podobnego do pizzy, który jest popularny nie tylko w Italii, ale także na całym świecie. Chrupiące ciasto, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe i oregano to połączenie, które idealnie sprawdzi się jako smaczna przekąska na wiele okazji.

10

Składniki

180 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

375 ml woda

1 łyżecz. sól

150 g ziemniaki

7 g drożdże

1 łyżka cukier

100 g oliwki zielone

100 g pomidorki koktajlowe

50 ml oliwa z oliwek

1 łyżka oregano suszone

Przygotowanie


1

Ugotować ziemniaki w mundurkach, po przestudzeniu obrać i przecisnąć przez praskę.

2

Przesiać mąkę do dużej miski. W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier, wlać do miski z mąką, dodać sól, ziemniaki oraz łyżkę oliwy. Wymieszać.

3

Kleiste ciasto wyrobić w rękach wysmarowanych oliwą na gładką masę (nie podsypywać mąką).

4

Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą misy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

5

Delikatnie przełożyć ciasto do formy tortowej nasmarowanej oliwą i odstawić na kolejne 40 minut do wyrośnięcia.

6

Palcami zrobić dołki w cieście, wsadzić w nie oliwki i pomidorki, posypać oregano i solą. Polać oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230°C na 30 minut. Piec, aż ładnie się zarumieni z wierzchu.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

319

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

53

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły