Flan waniliowy

EkspertOdKuchni
Flan waniliowy

0

0 / 0

Flan waniliowy to popularny deser kuchni hiszpańskiej, który jest ceniony również w innych krajach. To delikatne i kremowe ciasto o aksamitnej konsystencji, które przypadnie do gustu wszystkim fanom puszystych wypieków. Smak wanilii doskonale komponuje się z większością dodatków, dzięki czemu ciasto zaserwujemy na wiele sposobów — z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami lub sosem. Jeżeli cenisz sobie słodkie desery w kremowym wydaniu, koniecznie przygotuj flan waniliowy w swojej kuchni. Smacznego!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. konfitura łowicz z owoców leśnych

80 g mąka ziemniaczana

1 łyżecz. proszek do pieczenia

800 mleko

200 śmietanka kremowa 30%

300 g cukier

5 szt. jajka kurze

125 g masło

1 szt. laska wanilii

Przygotowanie


1

Do mąki tortowej dodajemy proszek do pieczenia, 125 gram cukru, jajko i masło pokrojone w kostkę. Ciasto wyrabiamy do osiągnięcia jednolitej kulki. Uformowaną kulkę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.

2

W garnku podgrzewamy mleko, 100 g cukru z laską wanilii i jej ziarenkami (przed podgrzaniem rozkrajamy laskę wzdłuż i za pomocą łyżeczki skrobiemy ziarenka). Mleko doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok, wyciągając laskę wanilii.

3

W misce ubijamy jajka z pozostałą częścią cukru, mąką ziemniaczaną. Dodajemy śmietankę 30% i mieszamy. Następnie wlewamy gorące mleko do miski, cały czas mieszając.

4

Całą masę z powrotem wlewamy do garnka i na małym ogniu cały czas mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy masę do ostygnięcia.

5

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek. Przekładamy je do tortownicy (średnica 22cm) tak, aby dokładnie przykryło dno i boki (tortownicę wcześniej można wysmarować masłem).

6

Gdy masa ostygnie, wlewamy ją do tortownicy.

7

Tortownicę z masą wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 220°C i pieczemy ok. 50 minut.

8

Po wypieczeniu ciasta, studzimy je i podajemy z ulubioną konfiturą Łowicz.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

793

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

98

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły