Flan waniliowy
EkspertOdKuchni
Flan waniliowy to popularny deser kuchni hiszpańskiej, który jest ceniony również w innych krajach. To delikatne i kremowe ciasto o aksamitnej konsystencji, które przypadnie do gustu wszystkim fanom puszystych wypieków. Smak wanilii doskonale komponuje się z większością dodatków, dzięki czemu ciasto zaserwujemy na wiele sposobów — z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami lub sosem. Jeżeli cenisz sobie słodkie desery w kremowym wydaniu, koniecznie przygotuj flan waniliowy w swojej kuchni. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
793
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Flan waniliowy to popularny deser kuchni hiszpańskiej, który jest ceniony również w innych krajach. To delikatne i kremowe ciasto o aksamitnej konsystencji, które przypadnie do gustu wszystkim fanom puszystych wypieków. Smak wanilii doskonale komponuje się z większością dodatków, dzięki czemu ciasto zaserwujemy na wiele sposobów — z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami lub sosem. Jeżeli cenisz sobie słodkie desery w kremowym wydaniu, koniecznie przygotuj flan waniliowy w swojej kuchni. Smacznego!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. konfitura łowicz z owoców leśnych
80 g mąka ziemniaczana
1 łyżecz. proszek do pieczenia
800 mleko
200 śmietanka kremowa 30%
300 g cukier
5 szt. jajka kurze
125 g masło
1 szt. laska wanilii
Przygotowanie
Do mąki tortowej dodajemy proszek do pieczenia, 125 gram cukru, jajko i masło pokrojone w kostkę. Ciasto wyrabiamy do osiągnięcia jednolitej kulki. Uformowaną kulkę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
W garnku podgrzewamy mleko, 100 g cukru z laską wanilii i jej ziarenkami (przed podgrzaniem rozkrajamy laskę wzdłuż i za pomocą łyżeczki skrobiemy ziarenka). Mleko doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok, wyciągając laskę wanilii.
W misce ubijamy jajka z pozostałą częścią cukru, mąką ziemniaczaną. Dodajemy śmietankę 30% i mieszamy. Następnie wlewamy gorące mleko do miski, cały czas mieszając.
Całą masę z powrotem wlewamy do garnka i na małym ogniu cały czas mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy masę do ostygnięcia.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek. Przekładamy je do tortownicy (średnica 22cm) tak, aby dokładnie przykryło dno i boki (tortownicę wcześniej można wysmarować masłem).
Gdy masa ostygnie, wlewamy ją do tortownicy.
Tortownicę z masą wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 220°C i pieczemy ok. 50 minut.
Po wypieczeniu ciasta, studzimy je i podajemy z ulubioną konfiturą Łowicz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
793
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.