Flammkuchen z boczkiem, cebulą i serem
EkspertOdKuchni
Flammkuchen to francuski placek na cienkim cieście, który swoją formą może nieco przypominać pizzę. Jego wierzch dopełniają wyraziste składniki, takie jak śmietana, boczek, cebula i ser. Po upieczeniu placek jest chrupiący i aromatyczny. Idealnie nadaje się na obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Może być również świetnym wyborem na spotkania ze znajomymi lub rodzinne uroczystości. Flammkuchen doskonale komponuje się z lampką białego wina lub piwem, co podkreśla jego regionalny charakter. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1201
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
83
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Flammkuchen to francuski placek na cienkim cieście, który swoją formą może nieco przypominać pizzę. Jego wierzch dopełniają wyraziste składniki, takie jak śmietana, boczek, cebula i ser. Po upieczeniu placek jest chrupiący i aromatyczny. Idealnie nadaje się na obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Może być również świetnym wyborem na spotkania ze znajomymi lub rodzinne uroczystości. Flammkuchen doskonale komponuje się z lampką białego wina lub piwem, co podkreśla jego regionalny charakter. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g lubella mąka poznańska
100 g boczek
2 szt. cebula
100 g ser munster
200 śmietanka 30%
2 łyżka oliwa z oliwek
125 woda
Przygotowanie
Do miski przesypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz letnią wodę.
Ciasto zagniatamy ręcznie do uzyskania jednolitej kulki. Jeśli klei nam się do rąk, dosypujemy troszkę mąki. Kulkę ciasta odkładamy pod ściereczką.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę i ser munster kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, zalewamy śmietanką i dodajemy boczek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na cienki prostokątny placek i przekładamy na niego farsz.
Flammkuchen wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 240°C i pieczemy ok. 10-15 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1201
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
83
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.