Flammkuchen z boczkiem, cebulą i serem
EkspertOdKuchni
Flammkuchen to francuski placek na cienkim cieście, który swoją formą może nieco przypominać pizzę. Jego wierzch dopełniają wyraziste składniki, takie jak śmietana, boczek, cebula i ser. Po upieczeniu placek jest chrupiący i aromatyczny. Idealnie nadaje się na obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Może być również świetnym wyborem na spotkania ze znajomymi lub rodzinne uroczystości. Flammkuchen doskonale komponuje się z lampką białego wina lub piwem, co podkreśla jego regionalny charakter. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Flammkuchen to francuski placek na cienkim cieście, który swoją formą może nieco przypominać pizzę. Jego wierzch dopełniają wyraziste składniki, takie jak śmietana, boczek, cebula i ser. Po upieczeniu placek jest chrupiący i aromatyczny. Idealnie nadaje się na obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Może być również świetnym wyborem na spotkania ze znajomymi lub rodzinne uroczystości. Flammkuchen doskonale komponuje się z lampką białego wina lub piwem, co podkreśla jego regionalny charakter. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g lubella mąka poznańska
100 g boczek
2 szt. cebula
100 g ser munster
200 śmietanka 30%
2 łyżka oliwa z oliwek
125 woda
Przygotowanie
Do miski przesypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz letnią wodę.
Ciasto zagniatamy ręcznie do uzyskania jednolitej kulki. Jeśli klei nam się do rąk, dosypujemy troszkę mąki. Kulkę ciasta odkładamy pod ściereczką.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę i ser munster kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, zalewamy śmietanką i dodajemy boczek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na cienki prostokątny placek i przekładamy na niego farsz.
Flammkuchen wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 240°C i pieczemy ok. 10-15 minut.