Flammkuchen z boczkiem, cebulą i serem

EkspertOdKuchni
Flammkuchen z boczkiem, cebulą i serem

0

0 / 0

Flammkuchen to francuski placek na cienkim cieście, który swoją formą może nieco przypominać pizzę. Jego wierzch dopełniają wyraziste składniki, takie jak śmietana, boczek, cebula i ser. Po upieczeniu placek jest chrupiący i aromatyczny. Idealnie nadaje się na obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Może być również świetnym wyborem na spotkania ze znajomymi lub rodzinne uroczystości. Flammkuchen doskonale komponuje się z lampką białego wina lub piwem, co podkreśla jego regionalny charakter. Życzymy smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g lubella mąka poznańska

100 g boczek

2 szt. cebula

100 g ser munster

200 śmietanka 30%

2 łyżka oliwa z oliwek

125 woda

Przygotowanie


1

Do miski przesypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz letnią wodę.

2

Ciasto zagniatamy ręcznie do uzyskania jednolitej kulki. Jeśli klei nam się do rąk, dosypujemy troszkę mąki. Kulkę ciasta odkładamy pod ściereczką.

3

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę i ser munster kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, zalewamy śmietanką i dodajemy boczek. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na cienki prostokątny placek i przekładamy na niego farsz.

5

Flammkuchen wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 240°C i pieczemy ok. 10-15 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły