Flaki z warzywami i winem
m7
Flaki z warzywami i winem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
596
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Flaki z warzywami i winem.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg flaki
1 łyżecz. tymianek
1 łyżecz. sól
50 g winiak
2 szkl. rosoł
2 szkl. wino białe wytrawne
2 szt. marchew
1 szt. seler
2 szt. cebula
1 łyżka nać pietruszki
8 dag. masło
2 dag. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Flaki dokładnie oczyścić, sparzyć wrzącą wodą i dokładnie wymyć. Włożyć do garnka, zalać rosołem zmieszanym z winem.
Dodać obrane i pokrojone warzywa, korzenie i zieleninę, gotować na małym ogniu do miękkości.
Ugotowane flaki wyjąć, pokroić w paski i włożyć do wywaru. Na kilka minut przed zdjęciem z ognia dodać masło i winiak. Podawać na wygrzanych talerzach z chlebem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
596
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.