Flaki z warzywami i winem

m7
Flaki z warzywami i winem

1

0 / 0

Flaki z warzywami i winem.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg flaki

1 łyżecz. tymianek

1 łyżecz. sól

50 g winiak

2 szkl. rosoł

2 szkl. wino białe wytrawne

2 szt. marchew

1 szt. seler

2 szt. cebula

1 łyżka nać pietruszki

8 dag. masło

2 dag. gałka muszkatołowa

0.50 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


1

Flaki dokładnie oczyścić, sparzyć wrzącą wodą i dokładnie wymyć. Włożyć do garnka, zalać rosołem zmieszanym z winem.

2

Dodać obrane i pokrojone warzywa, korzenie i zieleninę, gotować na małym ogniu do miękkości.

3

Ugotowane flaki wyjąć, pokroić w paski i włożyć do wywaru. Na kilka minut przed zdjęciem z ognia dodać masło i winiak. Podawać na wygrzanych talerzach z chlebem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

596

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły