Flaki z warzywami i winem
m7
1
0 / 0
Flaki z warzywami i winem.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg flaki
1 łyżeczka tymianek
1 łyżeczka sól
50 g winiak
2 szkl. rosoł
2 szkl. wino białe wytrawne
2 szt. marchew
1 szt. seler
2 szt. cebula
1 łyżka nać pietruszki
8 dek. masło
2 dek. gałka muszkatołowa
0.50 łyżeczka pieprz
Przygotowanie
1
Flaki dokładnie oczyścić, sparzyć wrzącą wodą i dokładnie wymyć. Włożyć do garnka, zalać rosołem zmieszanym z winem.
2
Dodać obrane i pokrojone warzywa, korzenie i zieleninę, gotować na małym ogniu do miękkości.
3
Ugotowane flaki wyjąć, pokroić w paski i włożyć do wywaru. Na kilka minut przed zdjęciem z ognia dodać masło i winiak. Podawać na wygrzanych talerzach z chlebem.