Flaki z grzybów leśnych
m7
Flaki z grzybów leśnych to idealny zamiennik flaków wołowych. Wykorzystaj grzyby i stwórz nieoczywiste, smaczne, bezmięsne danie idealne na jesienne obiady.
0
5 / 1
Flaki z grzybów leśnych to idealny zamiennik flaków wołowych. Wykorzystaj grzyby i stwórz nieoczywiste, smaczne, bezmięsne danie idealne na jesienne obiady.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
10 szt. gąska żółta
10 szt. kania
2 szt. ziele angielskie
1 szt. marchewka
1 szt. cebula
2 szt. kostka rosołowa
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. imbir
1 szt. liść laurowy
2 szczyp. majeranek
1 łyżka olej
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Marchewkę obrać i pokroić, najlepiej w słupki. Następnie wrzucić ją do garnka i gotować około 10 minut w litrze wody. W czasie gdy marchewka się gotuje, pokroić kapelusze gąsek i kani (pozbywając się wcześniej nóżek), tak aby kawałki przypominały flaczki - czyli w poprzek blaszek.
Na patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu wsypać do niej pokrojone grzyby i mieszać. Potrawa zaczyna syczeć i gwałtownie tracić na objętości. Mieszać od czasu do czasu grzyby. Do wywaru wrzucić kostki rosołowe.
Po ok. 5 minutach duszenia grzybów z cebulą przerzucić zawartość patelni do garnka z wywarem. Dolać wody, dodać majeranku (sporo), ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę gałki muszkatołowej, imbiru, następnie posolić i popieprzyć do smaku.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić dwie łyżki mąki. Prażyć ją parę chwil (aż mąka lekko ściemnieje), a następnie dodać łyżkę oleju i całość wymieszać. Potrzymać jeszcze chwilę na ogniu, a następnie rozprowadzić szklanką wywaru z garnka - i wlać wszystko do prawie gotowej już potrawy.
Gotować całość 15 minut.