0

Składniki

0 Sztuk
Pecłonki [Gąska żółta , zielona] , Kanie, 1 marchewka, 1 cebula, 2 kostki rosołowe, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, dwie łyżki mąki, łyżka oleju, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Marchewkę skrobiemy i kroimy, najlepiej w słupki. Następnie wrzucamy ją do garnka i gotujemy około 10 minut w litrze wody. W czasie gdy marchewka się gotuje, kroimy kapelusze pecłonek i kani (pozbywając się wcześniej nóżek), tak aby kawałki przypominały flaczki - czyli w poprzek blaszek.
  2. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu wsypujemy do niej pokrojone kanie i mieszamy. Potrawa zaczyna syczeć i gwałtownie tracić na objętości. Mieszając od czasu do czasu grzyby, wracamy do wywaru na marchewce - dorzucamy do niej dwie kostki rosołowe.
  3. Po ok. 5 minutach duszenia grzybów z cebulą przerzucamy zawartość patelni do garnka z wywarem marchwiowo-rosołkowym. Dolewamy wody, dodajemy majeranku (sporo), ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę gałki muszkatołowej, imbiru, następnie solimy i pieprzymy do smaku. W czasie gdy w garnku składniki zaczynają przegryzać się z przyprawami, zajmujemy się przygotowaniem zasmażki.
  4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki mąki. Prażymy ją parę chwil (aż mąka lekko ściemnieje), a następnie dodajemy łyżkę oleju i całość mieszamy. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, a następnie rozprowadzamy szklanką wywaru z garnka - i wlewamy wszystko do prawie gotowej już potrawy.
  5. Gotujemy całość 15 minut, w razie potrzeby dosalamy do smaku, nalewamy na talerze i jemy,można zamiast wszystkich przypraw osobno to kupić przyprawę do flaków gotową i też jest super.

Opis

Wyciągnięty z babcinego zeszytu z przepisami na zimę , gorąco polecam na zimowe chłody

Podobne przepisy

Klasyczny chłodnik litewski

Łatwy Do 40 min
Klasyczny chłodnik litewski

Barszcz biały

Łatwy Do 1 godz
Barszcz biały

Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi

Łatwy Do 40 min
Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi

Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i sk...

Łatwy Do 2 godz
Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i sk...

Chłodnik malinowy

Łatwy Do 40 min
Chłodnik malinowy

Delikatny mus pomidorowy z soczewicy na bazie ketchupu

Łatwy Do 1 godz
Delikatny mus pomidorowy z soczewicy na bazie ketchupu

Domowy rosół

Łatwy Ponad 3 godz
Domowy rosół

Dyniowa z fasolą

Łatwy Do 1 godz
Dyniowa z fasolą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!