Flaki z grzybów leśnych

m7
Flaki z grzybów leśnych

0

5 / 1

Flaki z grzybów leśnych to idealny zamiennik flaków wołowych. Wykorzystaj grzyby i stwórz nieoczywiste, smaczne, bezmięsne danie idealne na jesienne obiady.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

10 szt. gąska żółta

10 szt. kania

2 szt. ziele angielskie

1 szt. marchewka

1 szt. cebula

2 szt. kostka rosołowa

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. imbir

1 szt. liść laurowy

2 szczyp. majeranek

1 łyżka olej

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Marchewkę obrać i pokroić, najlepiej w słupki. Następnie wrzucić ją do garnka i gotować około 10 minut w litrze wody. W czasie gdy marchewka się gotuje, pokroić kapelusze gąsek i kani (pozbywając się wcześniej nóżek), tak aby kawałki przypominały flaczki - czyli w poprzek blaszek.

2

Na patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu wsypać do niej pokrojone grzyby i mieszać. Potrawa zaczyna syczeć i gwałtownie tracić na objętości. Mieszać od czasu do czasu grzyby. Do wywaru wrzucić kostki rosołowe.

3

Po ok. 5 minutach duszenia grzybów z cebulą przerzucić zawartość patelni do garnka z wywarem. Dolać wody, dodać majeranku (sporo), ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę gałki muszkatołowej, imbiru, następnie posolić i popieprzyć do smaku.

4

Na rozgrzaną patelnię wrzucić dwie łyżki mąki. Prażyć ją parę chwil (aż mąka lekko ściemnieje), a następnie dodać łyżkę oleju i całość wymieszać. Potrzymać jeszcze chwilę na ogniu, a następnie rozprowadzić szklanką wywaru z garnka - i wlać wszystko do prawie gotowej już potrawy.

5

Gotować całość 15 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły