Flaki z grzybów leśnych

Lubella
Flaki z grzybów leśnych

0

5 / 1

Flaki z grzybów leśnych w sosie śmietanowym to wyjątkowo aromatyczne i kremowe danie inspirowane tradycyjną kuchnią polską. Zamiast mięsa wykorzystuje się świeże grzyby pokrojone w paski, dzięki czemu potrawa zyskuje charakterystyczną strukturę przypominającą klasyczne flaki. Duszone w bulionie z dodatkiem przypraw, a następnie zagęszczone śmietaną, tworzą sycący i rozgrzewający posiłek idealny na jesienne i zimowe dni.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g grzyby leśne

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka masło klarowane

1 szkl. bulion grzybowy

200 ml śmietana 30%

1 łyżecz. mąka pszenna lubella

1 łyżka sos sojowy

0.50 łyżecz. majeranek

0.50 łyżecz. słodka papryka

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łodyga świeży rozmaryn

Przygotowanie


1

Oczyść i dokładnie opłucz grzyby leśne, następnie pokrój je w paski przypominające klasyczne flaczki.

2

Na maśle klarowanym zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.

3

Wlej szklankę bulionu, dodaj majeranek, paprykę, gałkę muszkatołową oraz sos sojowy. Duś pod przykryciem 15 minut.

4

W miseczce wymieszaj śmietanę z łyżką mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Dodaj do garnka i dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

5

Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

6

Serwuj gorące, udekorowane świeżym rozmarynem lub natką pietruszki. Flaczki najlepiej smakują z chrupiącym pieczywem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

62

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

5

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły