Flaki wołowe z pieczarkami

tyna
Flaki wołowe z pieczarkami

0

0 / 0

Tradycyjne flaczki, wyjątkowo proste w przygotowaniu. Choć ich zrobienie zajmuje trochę czasu, warto go poświęcić, bo są aromatyczne i smaczne.

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg flaki

1 szcz. sól, pieprz

2 szcz. majeranek

1 szt. przyprawa do flaków

2 szt. marchew

3 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

2 szt. kostka rosołowa

2 łyżka masło

20 dek. pieczarki

0.50 szt. seler

Przygotowanie


1

Mrożone flaki gotować dwukrotnie za każdym razem zmieniając wodę. Za trzecim razem dokładnie (na sitku) odcedzić flaki i gotować je w około 2 litrach wody.

2

Na grubych oczkach zetrzeć warzywa: marchew i seler. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i przyprawę do flaków.

3

Wszystko gotować na wolnym ogniu około pół godziny.

4

Do flaków dodać pokrojone w plasterki pieczarki przesmażone na maśle.

5

Dodać zasmażkę i doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły