Flaki wołowe z pieczarkami
tyna
Tradycyjne flaczki, wyjątkowo proste w przygotowaniu. Choć ich zrobienie zajmuje trochę czasu, warto go poświęcić, bo są aromatyczne i smaczne.
0
0 / 0
Tradycyjne flaczki, wyjątkowo proste w przygotowaniu. Choć ich zrobienie zajmuje trochę czasu, warto go poświęcić, bo są aromatyczne i smaczne.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg flaki
1 szcz. sól, pieprz
2 szcz. majeranek
1 szt. przyprawa do flaków
2 szt. marchew
3 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
2 szt. kostka rosołowa
2 łyżka masło
20 dek. pieczarki
0.50 szt. seler
Przygotowanie
Mrożone flaki gotować dwukrotnie za każdym razem zmieniając wodę. Za trzecim razem dokładnie (na sitku) odcedzić flaki i gotować je w około 2 litrach wody.
Na grubych oczkach zetrzeć warzywa: marchew i seler. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i przyprawę do flaków.
Wszystko gotować na wolnym ogniu około pół godziny.
Do flaków dodać pokrojone w plasterki pieczarki przesmażone na maśle.
Dodać zasmażkę i doprawić majerankiem, solą i pieprzem.