Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

1 Kilogram
Flaki
1 Szczypta
sól, pieprz
2 Szczypty
majeranek
1 Sztuka
Przyprawa do flaków
2 Sztuki
marchew
3 Sztuki
liść laurowy
5 Sztuk
ziele angielskie
2 Sztuki
kostka rosołowa
2 Łyżki
masło
20 Dekagramów
pieczarki
0.5 Sztuki
seler
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mrożone flaki gotujemy dwukrotnie za każdym razem zmieniając wodę. Za trzecim razem dokładnie (na sitku) odcedzamy flaki i gotujemy je w około 2 litrach wody.
  2. Na grubych oczkach trzemy warzywa: marchew i seler. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i przyprawę do flaków.
  3. Wszystko gotować na wolnym ogniu około pół godziny.
  4. Do flaków dodać pokrojone w plasterki pieczarki przesmażone na maśle.
  5. Dodać zasmażkę i doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Opis

Tradycyjne flaczki, wyj,ątkow proste w przygotowaniu i smaczne.

Podobne przepisy

Flaczki drobiowe

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Flaczki drobiowe

Grochówka na golonce

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Grochówka na golonce

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Przepis
Średni Do 1 godz
Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Grochówka mojej babci

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Grochówka mojej babci

Barszcz świąteczny

Przepis
Średni Do 40 min
Barszcz świąteczny

Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Przepis
Trudny Do 3 godz
Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Zupa chłopska

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa chłopska

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!