Flaki wołowe

m7
Flaki wołowe

0

0 / 0

Aby przygotować flaki potrzeba dużo czasu, ale warto go poświęcić.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 kg flaki

0.50 łyżecz. papryka ostra

0.50 łyżecz. papryka słodka

1 szt. seler

1 szt. por

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. cebula

1 szt. marchew

2 dag. masło roślinne

2 dag. mąka pszenna tortowa

50 dag. kości wieprzowe

Przygotowanie


1

Kości umyć, podzielić na części, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować aż do uzyskania bulionu.

2

Flaki dokładnie oczyścić, w miarę potrzeby obgotować 2- 3 razy, zalać zimną wodą, dodać bulion z kości i gotować do miękkości. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w paseczki lub kostkę, wrzucić do rondelka, zalać wodą i dusić na małym ogniu.

3

Flaki po ugotowaniu odcedzić i pokroić w drobne kawałki - paseczki.

4

Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, przestudzić i dodać do flaków. Do tego dodać uduszone warzywa, wymieszać, doprawić i zagotować.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

178

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły