Flaki wołowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Flaki wołowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974286910.jpeg&w=3840&q=75)
Aby przygotować flaki potrzeba dużo czasu, ale warto go poświęcić.
0
0 / 0
Aby przygotować flaki potrzeba dużo czasu, ale warto go poświęcić.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg flaki
0.50 łyżecz. papryka ostra
0.50 łyżecz. papryka słodka
1 szt. seler
1 szt. por
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. cebula
1 szt. marchew
2 dag. masło roślinne
2 dag. mąka pszenna tortowa
50 dag. kości wieprzowe
Przygotowanie
Kości umyć, podzielić na części, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować aż do uzyskania bulionu.
Flaki dokładnie oczyścić, w miarę potrzeby obgotować 2- 3 razy, zalać zimną wodą, dodać bulion z kości i gotować do miękkości. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w paseczki lub kostkę, wrzucić do rondelka, zalać wodą i dusić na małym ogniu.
Flaki po ugotowaniu odcedzić i pokroić w drobne kawałki - paseczki.
Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, przestudzić i dodać do flaków. Do tego dodać uduszone warzywa, wymieszać, doprawić i zagotować.