Flaki
m7
Pyszne na obiad
Wartości odżywcze na porcję
Energia
249
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne na obiad
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg flaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. przyprawa maggi
100 g przyprawa do flaków
2 szt. udko z kurczaka
1 szt. cebula
3 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
4 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka masło
Przygotowanie
Flaczki gotujemy około 2 godzin.
Oddzielnie gotujemy rosół z kurczaka.
Do rosołu dodajemy pokrojone warzywa, przyprawę do flaków oraz odrobinę gałki muszkatołowej.
Następnie do ugotowanego rosołu dodajemy flaczki, przez chwilę gotujemy wszystko razem.
Następnie robimy zasmażkę: z jednej łyżki mąki oraz jednej łyżki masła, dodajemy do flaków, chwilę gotujemy.
Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Flaczki muszą być pikantne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
249
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.