Fladenbrot

m7
Fladenbrot

1

3.4 / 8

Ten chlebek można piec w mniejszych kawałkach. Chlebek smaczny jest z różnymi sosami lub też dipami. Przepis szybki, smaczny i łatwy. Gdy zrobimy z tego ciasta bułeczki to pieczemy je ok .10-15 minut dłużej.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

250 woda

100 oliwa z oliwek

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. sól

8 g drożdże suche

500 g mąka pszenna

Przygotowanie


1

Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać razem. Następnie wodę ciepłą (nie gorącą) wymieszać z oliwą i wlać do mąki.

2

Wyrobić ciasto ok. 5 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60-70 minut. Gotowe wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.

3

Każdą część rozwałkować na grubość 1 cm. Odstawić na 15 minut i wstawić na blaszkę do piekarnika na 250 stopni i piec ok. 15-20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

886

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

122

gram

Tłuszcze

35

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły