Flaczki z opieniek

bartek

Pyszne grzybowe flaki z kurczakiem to świetny pomysł na wykorzystanie znalezionych opieniek. Flaczki są smacznym, jesiennym, aromatycznym daniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
174
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 9
Pyszne grzybowe flaki z kurczakiem to świetny pomysł na wykorzystanie znalezionych opieniek. Flaczki są smacznym, jesiennym, aromatycznym daniem.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg opieńki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. ostra papryka w proszku
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
0.50 szt. seler
4 szt. liść laurowy
8 szt. ziele angielskie
2 łyżka przyprawa do flaków
2 dag. udka kurze ze skórą
Przygotowanie
Opieńki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 min. Studzimy, kroimy w paski.
Na udkach z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela gotujemy wywar - około 40 minut.
Dodajemy starte warzywa gotujemy około 20 minut, dodajemy opieńki, doprawiamy przyprawą do flaków, solą i pieprzem, ostrą papryką.