Flaczki z opieniek

bartek
Flaczki z opieniek

0

3 / 9

Pyszne grzybowe flaki z kurczakiem to świetny pomysł na wykorzystanie znalezionych opieniek. Flaczki są smacznym, jesiennym, aromatycznym daniem.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg opieńki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. ostra papryka w proszku

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

0.50 szt. seler

4 szt. liść laurowy

8 szt. ziele angielskie

2 łyżka przyprawa do flaków

2 dag. udka kurze ze skórą

Przygotowanie


1

Opieńki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 min. Studzimy, kroimy w paski.

2

Na udkach z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela gotujemy wywar - około 40 minut.

3

Dodajemy starte warzywa gotujemy około 20 minut, dodajemy opieńki, doprawiamy przyprawą do flaków, solą i pieprzem, ostrą papryką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły