Flaczki z boczniaków

Łowicz
Flaczki z boczniaków

1

0 / 0

Flaczki z boczniaków to alternatywa dla tradycyjnych flaczków mięsnych, która zasmakuje zarówno wegetarianom, weganom, jak i każdemu, kto szuka bezmięsnych potraw. Boczniaki to doskonałe źródło białka, przez co są świetnym uzupełnieniem naszej diety.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g boczniaki

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. pietruszka

3 szt. ząbek czosnku

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

700 ml bulion warzywny

2 łyżka olej

2 szt. liście laurowe

1 łyżka majeranek

1 łyżecz. słodka papryka

1 szczyp. pieprz cayenne

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Na tarce zetrzeć obraną marchew i pietruszkę. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę, boczniaki pokroić w paski.

2

W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać warzywa, boczniaki oraz przyprawy i smażyć ok. 8 minut.

3

Do rondla z warzywami wlać bulion i dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować ok. 25-30 minut.

4

Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

159

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły