Flaczki z boczniaków
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614874714.png&w=3840&q=75)
Łowicz
![Flaczki z boczniaków](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706180909360.jpg&w=3840&q=75)
Flaczki z boczniaków to alternatywa dla tradycyjnych flaczków mięsnych, która zasmakuje zarówno wegetarianom, weganom, jak i każdemu, kto szuka bezmięsnych potraw. Boczniaki to doskonałe źródło białka, przez co są świetnym uzupełnieniem naszej diety.
1
0 / 0
Flaczki z boczniaków to alternatywa dla tradycyjnych flaczków mięsnych, która zasmakuje zarówno wegetarianom, weganom, jak i każdemu, kto szuka bezmięsnych potraw. Boczniaki to doskonałe źródło białka, przez co są świetnym uzupełnieniem naszej diety.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g boczniaki
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. pietruszka
3 szt. ząbek czosnku
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
700 ml bulion warzywny
2 łyżka olej
2 szt. liście laurowe
1 łyżka majeranek
1 łyżecz. słodka papryka
1 szczyp. pieprz cayenne
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Na tarce zetrzeć obraną marchew i pietruszkę. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę, boczniaki pokroić w paski.
W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać warzywa, boczniaki oraz przyprawy i smażyć ok. 8 minut.
Do rondla z warzywami wlać bulion i dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować ok. 25-30 minut.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.