Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
Papryka ostra w proszku
1 Sztuka
Kurczak
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
pietruszka
1 Sztuka
seler
0.5 Sztuki
pora ok.30cm
1 Sztuka
nać pietruszki
1 Sztuka
seler naciowy
2 Sztuki
liść laurowy
2 Sztuki
ziele angielskie
2 Łyżki
majeranek
1 Łyżka
Przyprawa do flaków
4 Łyżki
bułka tarta
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. kurczaka sprawić, umyć, zalać zimną wodą i zagotować.
  2. odlać wodę, opłukać jeszcze raz mięso, ponownie zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu około 20 minut.
  3. gdy mięso jest prawie miękkie wyjąć, przestudzić, pokroić w podłużne kawałki i wrzucić do wywaru.
  4. marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w słupki.
  5. dodać do wywaru i wrzucić zielone oraz ziele, liść i majeranek. Dodać przyprawę do flaków, sól, pieprz i paprykę do smaku.
  6. gotować do miękkości warzyw.
  7. na koniec wsypać bułkę tartą celem zagęszczenia flaczków i zagotować. Jak tylko się zagotują od razu zestawić z ognia aby nie zmętniały.

Opis

Flaczki z mięsa kurczaka też są super, podobnie jak wołowe.

Podobne przepisy

Grochówka na golonce

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Grochówka na golonce

Flaki wołowe z pieczarkami

Przepis
Średni Do 1 godz
Flaki wołowe z pieczarkami

Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Przepis
Trudny Do 3 godz
Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Zupa minestrone

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zupa minestrone

Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami

Ogórkowa z nutą koperku

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ogórkowa z nutą koperku

Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Przepis
Średni Do 1 godz
Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Zupa chłopska

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa chłopska

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!