Flaczki drobiowe
m7
Flaczki z mięsa kurczaka też są super, podobnie jak wołowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
902
kcal
Białka
94
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Flaczki z mięsa kurczaka też są super, podobnie jak wołowe.
15
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka ostra w proszku
1 szt. kurczak
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1 szt. seler
0.50 szt. por
1 szt. nać pietruszki
1 szt. seler naciowy
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
2 łyżka majeranek
1 łyżka przyprawa do flaków
4 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
kurczaka sprawić, umyć, zalać zimną wodą i zagotować.
odlać wodę, opłukać jeszcze raz mięso, ponownie zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu około 20 minut.
gdy mięso jest prawie miękkie wyjąć, przestudzić, pokroić w podłużne kawałki i wrzucić do wywaru.
marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w słupki.
dodać do wywaru i wrzucić zielone oraz ziele, liść i majeranek. Dodać przyprawę do flaków, sól, pieprz i paprykę do smaku.
gotować do miękkości warzyw.
na koniec wsypać bułkę tartą celem zagęszczenia flaczków i zagotować. Jak tylko się zagotują od razu zestawić z ognia aby nie zmętniały.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
902
kcal
Białka
94
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.