Flaczki
m7
Jedno z najpopularniejszych dań. Smaczne, klasyczne flaczki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
262
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jedno z najpopularniejszych dań. Smaczne, klasyczne flaczki.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg flaki
1 łyżecz. papryka ostra
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
2 łyżecz. majeranek
1.50 l wywar warzywny
1 szt. nać pietruszki
3 szt. marchew
1 łyżka przyprawa
0.25 łyżka pieprz
2 łyżka masło roślinne
2 łyżka mąka pszenna tortowa
50 dag. mięso mielone wołowe
0.50 łyżka sól
Przygotowanie
Flaki obgotować dwukrotnie zmieniając wodę, odcedzić, a następnie pokroić w mniejsze kawałki.
Podobnie postąpić z mięsem - ugotować i pokroić. Mięso i flaki dodać do gotującego się wywaru wraz z pokrojonymi drobno warzywami.
Gotować do miękkości dodając przyprawę do flaków.
Pod koniec gotowania zasmażyć masło z mąką i paprykami. Dodać do flaczków.
Doprawić je do smaku solą oraz pieprzem. Dodać majeranek.