Fit sernik
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
arentflejsz2012
![Fit sernik](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976609081.jpeg&w=3840&q=75)
Sernik jest lekki, smaczny i niskokaloryczny. Nie wymaga zdolności kulinarnych od wykonawcy. Po prostu dla każdego.
0
0 / 0
Sernik jest lekki, smaczny i niskokaloryczny. Nie wymaga zdolności kulinarnych od wykonawcy. Po prostu dla każdego.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
150 g płatki owsiane
40 g kakao decomorreno
100 g olej kokosowy
90 g miód płynny
1 kostka twaróg
1 szt. żelatyna
1 szkl. woda
Przygotowanie
Płatki owsiane wymieszać z kakao, a następnie z miodem.
Przełożyć na blachę (może być ta od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termo obieg). Piec ok. 8 minut. Wyjąć i przestudzić na blaszce, a następnie zmiksować blenderem na proszek.
Dodać rozpuszczony olej kokosowy, wymieszać. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, nie ugniatać za mocno, aby spód nie był za twardy. Wstawić na kolejne 5 minut do gorącego piekarnika. Wyłączyć piekarnik, spód zostawić do wystygnięcia.
Twaróg zmiksować z mlekiem kokosowym. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i ewentualnie miód do smaku.
Żelatynę rozpuścić w miseczce z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuścić na parze, uważając, aby nie zrobiła się za ciepła.
Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy twarogowej i bardzo dokładnie zmiksować. Przełożyć na gotowy spód, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Gotowe ciasto podawać w kawałkach i dekorować według uznania.