FIT sałatka z paluszkowymi piłeczkami
justyna_2
Przepyszna, bardzo oryginalna Sałatka Kibica z dodatkiem słonych paluszków. To lekkie, pełne witamin i substancji odżywczych danie, którego pierwszoplanowym bohaterem są smakowite i bardzo oryginalne piłeczki z koziego sera w paluszkowej posypce. Do tego sezonowe owoce: grillowane brzoskwinie i borówki, orzeźwiające pomidorki koktajlowe oraz roszponka wymieszana ze szczawikiem zajęczym. Idealna alternatywa dla tłustych przekąsek!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1022
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
130
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepyszna, bardzo oryginalna Sałatka Kibica z dodatkiem słonych paluszków. To lekkie, pełne witamin i substancji odżywczych danie, którego pierwszoplanowym bohaterem są smakowite i bardzo oryginalne piłeczki z koziego sera w paluszkowej posypce. Do tego sezonowe owoce: grillowane brzoskwinie i borówki, orzeźwiające pomidorki koktajlowe oraz roszponka wymieszana ze szczawikiem zajęczym. Idealna alternatywa dla tłustych przekąsek!
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g ser kozi
1 szkl. lubella paluszki z solą
1 łyżecz. miód
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
1 szkl. borówki amerykańskie
2 szt. brzoskwinie
10 szt. pomidory koktajlowe
4 łyżka olej z ostropestu
1 łyżecz. miód
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka ocet winny
1 szczyp. sól himalajska
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
Przygotowanie
Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
Paluszki siekamy nożem lub rozdrabniamy w malakserze.
Brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie grillujemy po około 1-2 minuty z każdej strony.
Pomidorki przekrawamy na połówki.
Dobrze schłodzony ser kozi rozgniatamy widelcem, łączymy z miodem, doprawiamy pieprzem, a następnie z przygotowanej masy lepimy kule o średnicy około 1 cm. Przygotowane kule obtaczamy w posiekanych słonych paluszkach.
Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, szczawik zajęczy, pomidorki, brzoskwinie i borówki. Całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy serowo-paluszkowe kule.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1022
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
130
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Gluten