FIT sałatka z paluszkowymi piłeczkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
justyna_2
![FIT sałatka z paluszkowymi piłeczkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2759-1702057650689.jpeg&w=3840&q=75)
Przepyszna, bardzo oryginalna Sałatka Kibica z dodatkiem słonych paluszków. To lekkie, pełne witamin i substancji odżywczych danie, którego pierwszoplanowym bohaterem są smakowite i bardzo oryginalne piłeczki z koziego sera w paluszkowej posypce. Do tego sezonowe owoce: grillowane brzoskwinie i borówki, orzeźwiające pomidorki koktajlowe oraz roszponka wymieszana ze szczawikiem zajęczym. Idealna alternatywa dla tłustych przekąsek!
0
0 / 0
Przepyszna, bardzo oryginalna Sałatka Kibica z dodatkiem słonych paluszków. To lekkie, pełne witamin i substancji odżywczych danie, którego pierwszoplanowym bohaterem są smakowite i bardzo oryginalne piłeczki z koziego sera w paluszkowej posypce. Do tego sezonowe owoce: grillowane brzoskwinie i borówki, orzeźwiające pomidorki koktajlowe oraz roszponka wymieszana ze szczawikiem zajęczym. Idealna alternatywa dla tłustych przekąsek!
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g ser kozi
1 szkl. lubella paluszki z solą
1 łyżecz. miód
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
1 szkl. borówki amerykańskie
2 szt. brzoskwinie
10 szt. pomidory koktajlowe
4 łyżka olej z ostropestu
1 łyżecz. miód
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka ocet winny
1 szczyp. sól himalajska
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
Przygotowanie
Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
Paluszki siekamy nożem lub rozdrabniamy w malakserze.
Brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie grillujemy po około 1-2 minuty z każdej strony.
Pomidorki przekrawamy na połówki.
Dobrze schłodzony ser kozi rozgniatamy widelcem, łączymy z miodem, doprawiamy pieprzem, a następnie z przygotowanej masy lepimy kule o średnicy około 1 cm. Przygotowane kule obtaczamy w posiekanych słonych paluszkach.
Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, szczawik zajęczy, pomidorki, brzoskwinie i borówki. Całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy serowo-paluszkowe kule.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Gluten