Fit Kinder Country (bez cukru i glutenu)

werix8
Fit Kinder Country (bez cukru i glutenu)

0

3.8 / 4

Ciasto idealne dla osób dbających o zdrowie, którzy o dietę dbają nawet w święta, ale nie potrafią wyobrazić sobie Bożego Narodzenia bez słodkich przysmaków. Zwolennicy tradycyjnych wypieków też będą zachwyceni, ponieważ ciacho smakiem przypomina kultowe batoniki.

29

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

4 łyżka mąka gryczana

4 łyżka mąka ryżowa

3 g mąka owsiana

2 łyżka budyń śmietankowy

1 szt. jajko

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżka sok z cytryny

5 łyżeczka wiórki kokosowe

4 łyżka woda gazowana

7 g olej kokosowy nierafinowany płynny

4 łyżka erytrytol

2 szcz. sól himalajska

150 śmietanka kremowa 30%

50 śmietanka 36%

1.50 łyżka zmielony na puder erytrol

250 g serek mascarpone

40 g budyń waniliowy bez cukru

450 mleko bez laktozy

2 łyżka ksylitol

1 łyżeczka olej kokosowy

2.50 szkl. jęczmień ekspandowany

2 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka olej kokosowy

3 łyżka woda

2 łyżka zmielony na puder erytrol

100 śmietanka kremowa 30%

50 śmietanka 36%

0.50 szkl. jęczmień ekspandowany

1 łyżeczka miód

Przygotowanie


1

Zaczynamy od przygotowania budyniu do białego kremu. Budyń i ksylitol rozrabiamy w 50 ml mleka, pozostałe 400 ml mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony proszek i chwilkę gotujemy ciągle mieszając. Przygotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.

2

HERBATNIKI: Suche składniki mieszamy w misce, a w osobnym naczyniu łączymy mokre składniki. Wszystko ze sobą mieszamy, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy ciasto, spłaszczamy tworząc dowolne kształty i nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i pieczemy 20 minut (17 minut + 3-4 minuty w termoobiegu).

3

BIAŁY KREM: Śmietankę ubijamy z erytrolem na sztywną pianę. Miksując na średnich obrotach dodajemy stopniowo serek mascarpone. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy stopniowo schłodzony budyń. Wsypujemy ekspandowany jęczmień i delikatnie mieszamy.

4

Na dnie torownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, potem nakładamy krem, a następnie kolejną warstwę herbatników (na wierzchu możemy ułożyć już mniej herbatników). Odstawiamy do lodówki.

5

CIEMNY KREM: Rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy go z erytrolem i kakao (w razie gdyby był za gorzki możemy dodać więcej erytrolu oraz odrobinę oleju i wody). Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, następnie wlewamy czekoladową masę i delikatnie mieszamy łyżką. Możemy ewentualnie dodać jeszcze trochę kakao i erytrolu gdyby krem był za mało wyrazisty w smaku.

6

Krem nakładamy na herbatniki, posypujemy jęczmieniem i polewamy miodem. Ciasto odkładamy najlepiej na kilkanaście godzin do lodówki. Smacznego!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły