Fit Kinder Country (bez cukru i glutenu)
werix8
Ciasto idealne dla osób dbających o zdrowie, którzy o dietę dbają nawet w święta, ale nie potrafią wyobrazić sobie Bożego Narodzenia bez słodkich przysmaków. Zwolennicy tradycyjnych wypieków też będą zachwyceni, ponieważ ciacho smakiem przypomina kultowe batoniki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3763
kcal
Białka
61
gram
Węglowodany
279
gram
Tłuszcze
289
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.8 / 4
Ciasto idealne dla osób dbających o zdrowie, którzy o dietę dbają nawet w święta, ale nie potrafią wyobrazić sobie Bożego Narodzenia bez słodkich przysmaków. Zwolennicy tradycyjnych wypieków też będą zachwyceni, ponieważ ciacho smakiem przypomina kultowe batoniki.
29
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
4 łyżka mąka gryczana
4 łyżka mąka ryżowa
3 g mąka owsiana
2 łyżka budyń śmietankowy
1 szt. jajko
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżka sok z cytryny
5 łyżecz. wiórki kokosowe
4 łyżka woda gazowana
7 g olej kokosowy nierafinowany płynny
4 łyżka erytrytol
2 szczyp. sól himalajska
150 śmietanka kremowa 30%
50 śmietanka 36%
1.50 łyżka zmielony na puder erytrol
250 g serek mascarpone
40 g budyń waniliowy bez cukru
450 mleko bez laktozy
2 łyżka ksylitol
1 łyżecz. olej kokosowy
2.50 szkl. jęczmień ekspandowany
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka olej kokosowy
3 łyżka woda
2 łyżka zmielony na puder erytrol
100 śmietanka kremowa 30%
50 śmietanka 36%
0.50 szkl. jęczmień ekspandowany
1 łyżecz. miód
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania budyniu do białego kremu. Budyń i ksylitol rozrabiamy w 50 ml mleka, pozostałe 400 ml mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony proszek i chwilkę gotujemy ciągle mieszając. Przygotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
HERBATNIKI: Suche składniki mieszamy w misce, a w osobnym naczyniu łączymy mokre składniki. Wszystko ze sobą mieszamy, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy ciasto, spłaszczamy tworząc dowolne kształty i nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i pieczemy 20 minut (17 minut + 3-4 minuty w termoobiegu).
BIAŁY KREM: Śmietankę ubijamy z erytrolem na sztywną pianę. Miksując na średnich obrotach dodajemy stopniowo serek mascarpone. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy stopniowo schłodzony budyń. Wsypujemy ekspandowany jęczmień i delikatnie mieszamy.
Na dnie torownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, potem nakładamy krem, a następnie kolejną warstwę herbatników (na wierzchu możemy ułożyć już mniej herbatników). Odstawiamy do lodówki.
CIEMNY KREM: Rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy go z erytrolem i kakao (w razie gdyby był za gorzki możemy dodać więcej erytrolu oraz odrobinę oleju i wody). Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, następnie wlewamy czekoladową masę i delikatnie mieszamy łyżką. Możemy ewentualnie dodać jeszcze trochę kakao i erytrolu gdyby krem był za mało wyrazisty w smaku.
Krem nakładamy na herbatniki, posypujemy jęczmieniem i polewamy miodem. Ciasto odkładamy najlepiej na kilkanaście godzin do lodówki. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3763
kcal
Białka
61
gram
Węglowodany
279
gram
Tłuszcze
289
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.