Fit Kinder Country (bez cukru i glutenu)
werix8
Ciasto idealne dla osób dbających o zdrowie, którzy o dietę dbają nawet w święta, ale nie potrafią wyobrazić sobie Bożego Narodzenia bez słodkich przysmaków. Zwolennicy tradycyjnych wypieków też będą zachwyceni, ponieważ ciacho smakiem przypomina kultowe batoniki.
0
3.8 / 4
Ciasto idealne dla osób dbających o zdrowie, którzy o dietę dbają nawet w święta, ale nie potrafią wyobrazić sobie Bożego Narodzenia bez słodkich przysmaków. Zwolennicy tradycyjnych wypieków też będą zachwyceni, ponieważ ciacho smakiem przypomina kultowe batoniki.
29
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
4 łyżka mąka gryczana
4 łyżka mąka ryżowa
3 g mąka owsiana
2 łyżka budyń śmietankowy
1 szt. jajko
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżka sok z cytryny
5 łyżeczka wiórki kokosowe
4 łyżka woda gazowana
7 g olej kokosowy nierafinowany płynny
4 łyżka erytrytol
2 szcz. sól himalajska
150 śmietanka kremowa 30%
50 śmietanka 36%
1.50 łyżka zmielony na puder erytrol
250 g serek mascarpone
40 g budyń waniliowy bez cukru
450 mleko bez laktozy
2 łyżka ksylitol
1 łyżeczka olej kokosowy
2.50 szkl. jęczmień ekspandowany
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka olej kokosowy
3 łyżka woda
2 łyżka zmielony na puder erytrol
100 śmietanka kremowa 30%
50 śmietanka 36%
0.50 szkl. jęczmień ekspandowany
1 łyżeczka miód
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania budyniu do białego kremu. Budyń i ksylitol rozrabiamy w 50 ml mleka, pozostałe 400 ml mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony proszek i chwilkę gotujemy ciągle mieszając. Przygotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
HERBATNIKI: Suche składniki mieszamy w misce, a w osobnym naczyniu łączymy mokre składniki. Wszystko ze sobą mieszamy, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy ciasto, spłaszczamy tworząc dowolne kształty i nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i pieczemy 20 minut (17 minut + 3-4 minuty w termoobiegu).
BIAŁY KREM: Śmietankę ubijamy z erytrolem na sztywną pianę. Miksując na średnich obrotach dodajemy stopniowo serek mascarpone. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy stopniowo schłodzony budyń. Wsypujemy ekspandowany jęczmień i delikatnie mieszamy.
Na dnie torownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, potem nakładamy krem, a następnie kolejną warstwę herbatników (na wierzchu możemy ułożyć już mniej herbatników). Odstawiamy do lodówki.
CIEMNY KREM: Rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy go z erytrolem i kakao (w razie gdyby był za gorzki możemy dodać więcej erytrolu oraz odrobinę oleju i wody). Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, następnie wlewamy czekoladową masę i delikatnie mieszamy łyżką. Możemy ewentualnie dodać jeszcze trochę kakao i erytrolu gdyby krem był za mało wyrazisty w smaku.
Krem nakładamy na herbatniki, posypujemy jęczmieniem i polewamy miodem. Ciasto odkładamy najlepiej na kilkanaście godzin do lodówki. Smacznego!