Fit gofry z dżemem i skyrem

Łowicz

Chrupiące, lekkie gofry z dodatkiem skyru, dżemu Łowicz 6 kcal i świeżych owoców. Idealne na zdrowe śniadanie lub deser – bogate w białko, a jednocześnie delikatne i pyszne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chrupiące, lekkie gofry z dodatkiem skyru, dżemu Łowicz 6 kcal i świeżych owoców. Idealne na zdrowe śniadanie lub deser – bogate w białko, a jednocześnie delikatne i pyszne.
12
Składniki
25 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 ml mleko
3 szt. żółtka
100 g jogurt grecki lub skyr
100 g mąka pszenna lub orkiszowa
30 g odżywka białkowa
1 łyżecz. słodzik
3 szt. białka
1 szczyp. sól
1 szt. olej do natłuszczenia gofrownicy
4 łyżka dżem łowicz 6 kcal
100 g skyr do podania
50 g świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie
W misce wymieszaj mleko, żółtka i jogurt (lub skyr).
Dodaj mąkę, odżywkę białkową i słodzik, dokładnie wymieszaj na gładką masę.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie połącz pianę z masą, mieszając szpatułką.
Nagrzej gofrownicę i lekko natłuść olejem.
Wlej porcje ciasta i smaż gofry na złoto (ok. 4–5 minut każda partia).
Podawaj z łyżką skyru, dżemem Łowicz 6 kcal i świeżymi owocami.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.