Fish and chips
kontakt_1
W każdym większym czy mniejszym mieście w Anglii znajdziesz to danie w menu. Klasyczne, smaczne i niezastąpione. Przyrządź w domu, swoją własną rybę z frytkami.
0
0 / 0
W każdym większym czy mniejszym mieście w Anglii znajdziesz to danie w menu. Klasyczne, smaczne i niezastąpione. Przyrządź w domu, swoją własną rybę z frytkami.
20
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. filet z dorsza
50 g mąka pszenna
2 szcz. sól
2 szcz. pieprz
300 g mąka pszenna
3 łyżeczka proszek do pieczenia
300 piwo jasne
1 łyżeczka curry
2 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 łyżeczka suszone oregano
3 łyżeczka majonez
2 łyżka musztarda
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
100 g frytki
2 l olej słonecznikowy
0.50 szt. cytryna
1 pęcz. natka pietruszki
3 łyżeczka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki łączymy mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dolewamy piwo i mieszamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie doprawiamy przyprawiamy i schładzamy w lodówce.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i doprawiamy przyprawami.
Filety doprawiamy solą i pieprzem. Każdy filet obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Czekamy chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie z ryby.
Filety smażymy pojedynczo na głębokim oleju rozgrzanym w garnku do uzyskania złotego koloru.
Usmażoną rybę serwujemy z frytkami, sosem. Dekorujemy natką pietruszki i cytryną.