Fish and chips

kontakt_1
Fish and chips

0

0 / 0

W każdym większym czy mniejszym mieście w Anglii znajdziesz to danie w menu. Klasyczne, smaczne i niezastąpione. Przyrządź w domu, swoją własną rybę z frytkami.

20

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. filet z dorsza

50 g mąka pszenna

2 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

300 g mąka pszenna

3 łyżecz. proszek do pieczenia

300 piwo jasne

1 łyżecz. curry

2 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. suszone oregano

3 łyżecz. majonez

2 łyżka musztarda

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

100 g frytki

2 l olej słonecznikowy

0.50 szt. cytryna

1 pęcz. natka pietruszki

3 łyżecz. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Oba rodzaje mąki łączymy mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dolewamy piwo i mieszamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie doprawiamy przyprawiamy i schładzamy w lodówce.

2

Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i doprawiamy przyprawami.

3

Filety doprawiamy solą i pieprzem. Każdy filet obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Czekamy chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie z ryby.

4

Filety smażymy pojedynczo na głębokim oleju rozgrzanym w garnku do uzyskania złotego koloru.

5

Usmażoną rybę serwujemy z frytkami, sosem. Dekorujemy natką pietruszki i cytryną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły