Filipiński klejący ryż

EkspertOdKuchni
Filipiński klejący ryż

0

0 / 0

Filipiński klejący ryż, znany lokalnie jako biko, to pyszny i aromatyczny deser, który łączy w sobie kremową konsystencję i intensywny aromat mleka kokosowego. Przygotowywany na bazie kleistego ryżu (glutinous rice) i gotowany w mleku kokosowym z dodatkiem cukru brązowego urzeka swoją prostotą i bogatym smakiem. Często serwowany podczas świąt i rodzinnych uroczystości, doskonale sprawdza się także jako słodka przekąska na co dzień. To idealna propozycja dla miłośników orientalnych słodkości oraz osób szukających nietuzinkowego deseru na specjalne okazje.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

800 g ryż klejący (glutinous)

800 ml mleko kokosowe

1 szkl. cukier brązowy

0.50 łyżecz. sól

1 łyżka olej kokosowy

Przygotowanie


1

Przepłucz ryż kilka razy, aż woda będzie czysta.

2

Umieść ryż w garnku z wodą (ok. 1,2 litra wody), doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie wodę (ok. 20–25 minut).

3

W oddzielnym garnku podgrzej mleko kokosowe z cukrem i solą. Gotuj aż do rozpuszczenia cukru.

4

Do mieszanki dodaj ugotowany ryż. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż mieszanka zgęstnieje i zrobi się bardzo kleista (10–15 minut).

5

Przełóż masę do nasmarowanej formy (25 × 20 cm). Wyrównaj wierzch.

6

Piecz w 180°C przez 25–30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.

7

Wystudź i pokrój w kostki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły