Filety rybne w ziołach
monikap
Bardzo lubię ryby ten przepis znalazłam w gazecie więc od razu go wypróbowałam i na obiad w piątek okazał się idealny:)
1
0 / 0
Bardzo lubię ryby ten przepis znalazłam w gazecie więc od razu go wypróbowałam i na obiad w piątek okazał się idealny:)
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
0.50 kostka masło
1 szt. szczypiorek
0.50 szt. koper ogrodowy
0.50 szt. bazylia
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. cytryna
0.30 szt. nać pietruszki
6 łyżka bułka tarta
2 łyżka oliwa
2 łyżka ser żółty
1 łyżka masło
80 dag. filet rybny
Przygotowanie
Masa z bułki tartej: tartą bułkę wsypać do mieseczki, dodać skórkę cytrynową i starty ser żółty. Dolać oliwę i wszystkie składniki dobrze wymieszać.
naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na każdym kawałku ryby rozsmarować porcję masełka ziołowego i masy z bułki tartej.
Wszystkie zioła opłukać, dobrze osuszyc, posiekać. Masło połączyć z posiekanymi ziołami, przyprawić do smaku sola i pieprzem, można dodac też czosnek.
Filet najlepiej świeże ale mogą byc tez mrożone umyć, bardzo dokładnie osuszyć, duże pokroic na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, i odstawić na kwadrans w chłodne miejsce.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika 190C i piec ok 25-30 min.