Filetowane ćwiartki kurczaka w sosie sojowym zapiekane z oliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Filetowane ćwiartki kurczaka w sosie sojowym zapiekane z oliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6387-1702057922883.jpeg&w=3840&q=75)
super dnie na przyjęcie gości
1
0 / 0
super dnie na przyjęcie gości
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. melisa
1 szczyp. sól
1 łyżecz. zioła prowansalskie
4 szt. ćwiartka kurczaka
2 szt. czosnek
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka oliwki zielone marynowane
0.50 łyżka ocet balsamiczny
Przygotowanie
Ćwiartki filetujemy pozbywając się kości, skóry oraz tłuszczu (z części tych rzeczy można ugotować pyszny rosół). Do moździerza dodajemy pokrojony czosnek i ucieramy z solą. Dodajemy zioła prowansalskie oraz melisę i ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy oliwę, ocet oraz sos sojowy, dokładnie mieszamy i polewamy tak przygotowaną marynatą mięso z ćwiartek. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Posypujemy pokrojonymi oliwkami i pieczemy ok 30 min w temp. 200°C. Można podawać z kaszą jęczmienną gotowaną w rosole z "resztek" kurczaka.