Filetowane ćwiartki kurczaka w sosie sojowym zapiekane z oliwkami

m7
Filetowane ćwiartki kurczaka w sosie sojowym zapiekane z oliwkami

1

0 / 0

super dnie na przyjęcie gości

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szcz. melisa

1 szcz. sól

1 łyżeczka zioła prowansalskie

4 szt. ćwiartka kurczaka

2 szt. czosnek

1 łyżka sos sojowy

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka oliwki zielone marynowane

0.50 łyżka ocet balsamiczny

Przygotowanie


1

Ćwiartki filetujemy pozbywając się kości, skóry oraz tłuszczu (z części tych rzeczy można ugotować pyszny rosół). Do moździerza dodajemy pokrojony czosnek i ucieramy z solą. Dodajemy zioła prowansalskie oraz melisę i ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy oliwę, ocet oraz sos sojowy, dokładnie mieszamy i polewamy tak przygotowaną marynatą mięso z ćwiartek. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Posypujemy pokrojonymi oliwkami i pieczemy ok 30 min w temp. 200°C. Można podawać z kaszą jęczmienną gotowaną w rosole z "resztek" kurczaka.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły