Filetowane ćwiartki kurczaka w sosie sojowym zapiekane z oliwkami

m7
Filetowane ćwiartki kurczaka w sosie sojowym zapiekane z oliwkami

1

0 / 0

super dnie na przyjęcie gości

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. melisa

1 szczyp. sól

1 łyżecz. zioła prowansalskie

4 szt. ćwiartka kurczaka

2 szt. czosnek

1 łyżka sos sojowy

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka oliwki zielone marynowane

0.50 łyżka ocet balsamiczny

Przygotowanie


1

Ćwiartki filetujemy pozbywając się kości, skóry oraz tłuszczu (z części tych rzeczy można ugotować pyszny rosół). Do moździerza dodajemy pokrojony czosnek i ucieramy z solą. Dodajemy zioła prowansalskie oraz melisę i ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy oliwę, ocet oraz sos sojowy, dokładnie mieszamy i polewamy tak przygotowaną marynatą mięso z ćwiartek. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Posypujemy pokrojonymi oliwkami i pieczemy ok 30 min w temp. 200°C. Można podawać z kaszą jęczmienną gotowaną w rosole z "resztek" kurczaka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

91

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły