Filetowane ćwiartki kurczaka w sosie sojowym zapiekane z oliwkami
m7

super dnie na przyjęcie gości
Wartości odżywcze na porcję
Energia
91
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
super dnie na przyjęcie gości
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. melisa
1 szczyp. sól
1 łyżecz. zioła prowansalskie
4 szt. ćwiartka kurczaka
2 szt. czosnek
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka oliwki zielone marynowane
0.50 łyżka ocet balsamiczny
Przygotowanie
Kroki
Ćwiartki filetujemy pozbywając się kości, skóry oraz tłuszczu (z części tych rzeczy można ugotować pyszny rosół). Do moździerza dodajemy pokrojony czosnek i ucieramy z solą. Dodajemy zioła prowansalskie oraz melisę i ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy oliwę, ocet oraz sos sojowy, dokładnie mieszamy i polewamy tak przygotowaną marynatą mięso z ćwiartek. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Posypujemy pokrojonymi oliwkami i pieczemy ok 30 min w temp. 200°C. Można podawać z kaszą jęczmienną gotowaną w rosole z "resztek" kurczaka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
91
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.