Filet z kurczaka w sosie pesto

EkspertOdKuchni
Filet z kurczaka w sosie pesto

Średnia 0 / 0

Oceń!

Filet z kurczaka w sosie pesto to praktyczny pomysł na szybki obiad, gdy chcesz zrobić coś prostego, ale pełnego smaku. Kremowy sos z pesto dobrze współgra z delikatnym mięsem i nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Purée ziemniaczane oraz groszek cukrowy tworzą z nim kompletne i sycące danie. Życzymy smacznego!

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. filet z kurczaka

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

100 g groszek cukrowy

Sos pesto

150 ml śmietanka 30%

2 łyżka pesto bazyliowe

Purée ziemniaczane

400 g ziemniaki

1 łyżka masło

50 ml mleko

Przygotowanie


Filety z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem z obu stron.

Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, smaż kurczaka na średnim ogniu po 3–4 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumieni.

Krok 2

Przełóż filety do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10–12 minut, aby doszły w środku.


Na patelni, na której smażyłeś kurczaka, wlej śmietankę 30% i dodaj pesto.

Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

W międzyczasie ugotuj ziemniaki, odcedź, dodaj masło i mleko, zmiksuj blenderem na gładkie purée.

W osobnym garnku ugotuj groszek cukrowy (2–3 minuty w osolonej wodzie).


Nałóż porcję purée ziemniaczanego na talerze, następnie połóż kurczaka, dodaj groszek cukrowy i polej mięso sosem pesto.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura piekarnika180°C

Wartości odżywcze na porcję


Energia

650

kcal

Białka

43

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły