Fettuccine Alfredo — makaron z masłem i parmezanem

EkspertOdKuchni
Fettuccine Alfredo — makaron z masłem i parmezanem

3

0 / 0

Fettuccine Alfredo to prosty i szybki makaron włoski, którego bazą jest masło i parmezan. Jest wyjątkowo smaczny, kremowy i sycący. Doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i romantyczną kolację.

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron fettuccine

150 g masło

200 g parmezan

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu nie wylewamy wody po makaronie.

2

Na patelnię wrzucamy masło pokrojone w kostkę i rozpuszczamy je. Następnie wlewamy 1 chochelkę wody z makaronu i doprowadzamy do kremowej konsystencji.

3

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z masłem i dokładnie mieszamy.

4

Do makaronu z masłem dosypujemy starty parmezan i świeżo zmielony pieprz. Całość razem mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści.

5

Makaron przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1043

kcal

Białka

41

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

93

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły