Fettuccine Alfredo — makaron z masłem i parmezanem
EkspertOdKuchni
Fettuccine Alfredo to prosty i szybki makaron włoski, którego bazą jest masło i parmezan. Jest wyjątkowo smaczny, kremowy i sycący. Doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i romantyczną kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1043
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
93
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
0 / 0
Fettuccine Alfredo to prosty i szybki makaron włoski, którego bazą jest masło i parmezan. Jest wyjątkowo smaczny, kremowy i sycący. Doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i romantyczną kolację.
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron fettuccine
150 g masło
200 g parmezan
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu nie wylewamy wody po makaronie.
Na patelnię wrzucamy masło pokrojone w kostkę i rozpuszczamy je. Następnie wlewamy 1 chochelkę wody z makaronu i doprowadzamy do kremowej konsystencji.
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z masłem i dokładnie mieszamy.
Do makaronu z masłem dosypujemy starty parmezan i świeżo zmielony pieprz. Całość razem mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści.
Makaron przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1043
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
93
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.