Feta marynowana w oliwie

EkspertOdKuchni
Feta marynowana w oliwie

0

0 / 0

Feta marynowana w oliwie to idealny dodatek do dań z grilla, sałatek, kanapek, grzanek lub mięsa. Możemy ją zjeść już dzień po zamarynowaniu, jednak im dłużej odpoczywa w aromatycznej oliwie, tym bardziej nabiera intensywnego smaku.

8

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g ser feta

0.50 szkl. oliwa z oliwek

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. oregano

0.50 łyżecz. tymianek

0.50 łyżecz. rozmaryn

0.50 szkl. suszone pomidory w oleju

1 szczyp. pieprz do smaku

Przygotowanie


1

Pokrój ser feta na kawałki o równych wielkościach i umieść je w słoiku.

2

W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, oregano, tymianek, rozmaryn i pieprz. Możesz również dodać suszone pomidory dla dodatkowego smaku.

3

Wlej przygotowaną marynatę do słoika z fetą i szczelnie zakręć.

4

Odstaw na minimum 12 godzin.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

531

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły