Fattoush

EkspertOdKuchni
Fattoush

0

0 / 0

Fattoush to tradycyjna sałatka pochodząca z Libanu, która łączy smak soczystych warzyw, świeżych ziół i chrupiących chlebków pita. Jej charakterystycznym elementem jest dressing na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek, który nadaje całości wyjątkowego aromatu. Fattoush to świetny wybór na letnie dni i pełen zdrowych składników dodatek do różnych dań. Życzymy smacznego!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pęcz. rzodkiewka

2 szt. pomidory malinowe

1 pęcz. natka pietruszki

1 szt. sałata lodowa

1 szt. ogórek długi

2 szt. chlebki pita

1 łyżeczka sumak

5 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szt. sok z cytryny

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Pity pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z oliwą z oliwek i usmażyć na patelni aż będą złoto brązowe.

2

Przygotować dressing: wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z połowy cytryny, 1 łyżeczką sumaku, 1/3 łyżeczki soli i sporą szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

3

Posiekać sałatę w kostkę. Ogórka, rzodkiewki i pomidory pokroić w kostkę. Posiekać pietruszkę i miętę. Wszystkie składniki wymieszać z dressingiem.

4

Sałatkę przełożyć do misek i wierzch obsypać chrupiącą pitą. Podawać jak najszybciej, aby warzywa nie puściły soku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły