Fattoush
EkspertOdKuchni
Fattoush to tradycyjna sałatka pochodząca z Libanu, która łączy smak soczystych warzyw, świeżych ziół i chrupiących chlebków pita. Jej charakterystycznym elementem jest dressing na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek, który nadaje całości wyjątkowego aromatu. Fattoush to świetny wybór na letnie dni i pełen zdrowych składników dodatek do różnych dań. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
261
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Fattoush to tradycyjna sałatka pochodząca z Libanu, która łączy smak soczystych warzyw, świeżych ziół i chrupiących chlebków pita. Jej charakterystycznym elementem jest dressing na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek, który nadaje całości wyjątkowego aromatu. Fattoush to świetny wybór na letnie dni i pełen zdrowych składników dodatek do różnych dań. Życzymy smacznego!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 pęcz. rzodkiewka
2 szt. pomidory malinowe
1 pęcz. natka pietruszki
1 szt. sałata lodowa
1 szt. ogórek długi
2 szt. chlebki pita
1 łyżecz. sumak
5 łyżka oliwa z oliwek
0.50 szt. sok z cytryny
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Pity pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z oliwą z oliwek i usmażyć na patelni aż będą złoto brązowe.
Przygotować dressing: wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z połowy cytryny, 1 łyżeczką sumaku, 1/3 łyżeczki soli i sporą szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Posiekać sałatę w kostkę. Ogórka, rzodkiewki i pomidory pokroić w kostkę. Posiekać pietruszkę i miętę. Wszystkie składniki wymieszać z dressingiem.
Sałatkę przełożyć do misek i wierzch obsypać chrupiącą pitą. Podawać jak najszybciej, aby warzywa nie puściły soku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
261
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.