Faszerowany ryż
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Faszerowany ryż](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974151835.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. przecier pomidorowy łowicz
500 g ryż arborio
3 szt. jajka kurze całe
100 g ser tarty
1 szkl. groszek mrożony
50 dag. mięso mielone
1 szt. cebula czerwona
3 dag. ząbek czosnku
150 g mozzarella
2.50 łyżka masło
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Wlej do garnka bulion, gdy zacznie się gotować wsyp ryż. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Po ugotowaniu przełóż ryż do dużej miski i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie dodaj 3 jaja oraz starty ser. Wymieszaj dokładnie.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż brzegi formy masą ryżową, używając do tego zwilżonych wodą rąk.
Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso. Gdy wszystkie składniki będą już dobrze usmażone dodaj przecier pomidorowy, mrożony groszek oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut aż odparuje nadmiar wody i farsz będzie gęsty
Na dnie formy ułóż kulki mozzarelli, następnie pomidorowy farsz, przykryj pozostałą częścią masy ryżowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw do lekkiego przestudzenia, następnie wyłóż na duży talerz.