Example thumb
0

Składniki

1 Sztuka
ingridient
Przecier pomidorowy Łowicz
500 Gramów
Ryż arborio
1 Opakowanie
ingridient
bulion Krakus
3 Sztuki
Jajka kurze całe
100 Gramów
Ser tarty
1 Szklanka
Groszek mrożony
50 Dekagramów
mięso mielone
1 Sztuka
cebula czerwona
3 Dekagramy
ząbek czosnku
150 Gramów
mozzarella
2.5 Łyżki
masło
1 Szczypta
sól, pieprz
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Wlej do garnka bulion, gdy zacznie się gotować wsyp ryż. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Po ugotowaniu przełóż ryż do dużej miski i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie dodaj 3 jaja oraz starty ser. Wymieszaj dokładnie.
  2. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż brzegi formy masą ryżową, używając do tego zwilżonych wodą rąk.
  3. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso. Gdy wszystkie składniki będą już dobrze usmażone dodaj przecier pomidorowy, mrożony groszek oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut aż odparuje nadmiar wody i farsz będzie gęsty
  4. Na dnie formy ułóż kulki mozzarelli, następnie pomidorowy farsz, przykryj pozostałą częścią masy ryżowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw do lekkiego przestudzenia, następnie wyłóż na duży talerz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!