Faszerowany ryż

maspexdigital
Faszerowany ryż

0

0 / 0

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. przecier pomidorowy łowicz

500 g ryż arborio

3 szt. jajka kurze całe

100 g ser tarty

1 szkl. groszek mrożony

50 dek. mięso mielone

1 szt. cebula czerwona

3 dek. ząbek czosnku

150 g mozzarella

2.50 łyżka masło

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Wlej do garnka bulion, gdy zacznie się gotować wsyp ryż. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Po ugotowaniu przełóż ryż do dużej miski i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie dodaj 3 jaja oraz starty ser. Wymieszaj dokładnie.

2

Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż brzegi formy masą ryżową, używając do tego zwilżonych wodą rąk.

3

Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso. Gdy wszystkie składniki będą już dobrze usmażone dodaj przecier pomidorowy, mrożony groszek oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut aż odparuje nadmiar wody i farsz będzie gęsty

4

Na dnie formy ułóż kulki mozzarelli, następnie pomidorowy farsz, przykryj pozostałą częścią masy ryżowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw do lekkiego przestudzenia, następnie wyłóż na duży talerz.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły