Faszerowane pieczarki
m7
Podaj jako przystawkę do obiadu ale i jako przystawkę podczas imprezy
1
0 / 0
Podaj jako przystawkę do obiadu ale i jako przystawkę podczas imprezy
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. estragon
2 łyżecz. tymianek
10 łyżecz. masło
24 szt. pieczarki
1 szt. nać pietruszki
4 łyżka ser żółty
1 łyżka sok z cytryny
3 łyżka bułka tarta
10 dag. szynka wędzona
Przygotowanie
Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oddzielić kapelusze. Trzonki drobno posiekać i włożyć do miseczki. Kapelusze położyć na dużym talerzu i skropić sokiem z cytryny.
Szynkę pokroić w drobną kostkę i dodać do posiekanych trzonków. Wsypać estragon, tymianek, 2 łyżki startego zółtego sera, tartą bułkę, natkę, szczyptę soli i pieprzu.
Wszystko wymieszać i nadziać kapelusze.
Na dużej blasze położyć duży arkusz folii aluminiowej i ułożyć pieczarki. Na każdej pieczarce położyć wiórek masła i posypać tartym serem. Wożyć na najwyższą półkę do piekarnika i piec około 25 minut w temp. 190°C