Faszerowane papryki na Halloween
Łowicz
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych na Halloween? Faszerowane papryki w formie dyniowych lampionów to idealna propozycja! Są nie tylko smaczne, ale doskonale prezentują się na stole. Wypełnione sycącym farszem z mięsa i ryżu stanowią świetne danie główne, które zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Życzmy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
408
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych na Halloween? Faszerowane papryki w formie dyniowych lampionów to idealna propozycja! Są nie tylko smaczne, ale doskonale prezentują się na stole. Wypełnione sycącym farszem z mięsa i ryżu stanowią świetne danie główne, które zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Życzmy smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. papryka
300 g mięso mielone
100 g ryż
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
200 g przecier pomidorowy łowicz
100 g ser żółty starty
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. oregano
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Odetnij górne części papryk (najlepiej sprawdzą się pomarańczowe lub żółte, żeby przypominały dynie) i zachowaj je jako "pokrywki". Ostrożnie usuń nasiona i białe błony ze środka. Następnie wytnij w paprykach twarze, tworząc oczy, nosy i usta – jak w lampionach z dyni.
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez chwilę, aż uwolni aromat. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż stanie się rumiane.
Do mięsa dodaj przecier pomidorowy, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodaj ugotowany ryż i wszystko dokładnie wymieszaj.
Faszeruj przygotowane papryki mieszanką mięsa i ryżu, a następnie posyp każdą startym serem. Przykryj papryki wcześniej odciętymi „pokrywkami”.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Ułóż nadziane papryki w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około 30-40 minut, aż papryki będą miękkie, a ser się roztopi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
408
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.