Faszerowane papryki na Halloween

Łowicz
Faszerowane papryki na Halloween

0

0 / 0

Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych na Halloween? Faszerowane papryki w formie dyniowych lampionów to idealna propozycja! Są nie tylko smaczne, ale doskonale prezentują się na stole. Wypełnione sycącym farszem z mięsa i ryżu stanowią świetne danie główne, które zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Życzmy smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. papryka

300 g mięso mielone

100 g ryż

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

200 g przecier pomidorowy łowicz

100 g ser żółty starty

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. oregano

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Odetnij górne części papryk (najlepiej sprawdzą się pomarańczowe lub żółte, żeby przypominały dynie) i zachowaj je jako "pokrywki". Ostrożnie usuń nasiona i białe błony ze środka. Następnie wytnij w paprykach twarze, tworząc oczy, nosy i usta – jak w lampionach z dyni.

2

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw na bok.

3

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez chwilę, aż uwolni aromat. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż stanie się rumiane.

4

Do mięsa dodaj przecier pomidorowy, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodaj ugotowany ryż i wszystko dokładnie wymieszaj.

5

Faszeruj przygotowane papryki mieszanką mięsa i ryżu, a następnie posyp każdą startym serem. Przykryj papryki wcześniej odciętymi „pokrywkami”.

6

Nagrzej piekarnik do 180°C. Ułóż nadziane papryki w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około 30-40 minut, aż papryki będą miękkie, a ser się roztopi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły