Faszerowane kalarepy

m7

Serwować z dodatkiem pieczywa .
Wartości odżywcze na porcję
Energia
297
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Serwować z dodatkiem pieczywa .
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 szczyp. pieprz
1 łyżecz. przyprawa typu vegeta
1 łyżecz. mąka pszenna tortowa
1 łyżecz. masło
200 g ryż biały
5 szt. kalarep
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
3 szt. ząbek czosnku
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka śmietana 18%
40 dag. pieczarki
0.50 łyżecz. sól
0.30 pęcz. koperek
Przygotowanie
Kalarepy umyć i oczyścić z zielonych listków .
Wierzchołki odciąć .
Kalarepy wydrążyć , nie uszkadzając skórki .
Pieczarki oczyścić , pokroić w kostkę .
Podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą i czosnkiem .
Ryż ugotować w osolonej wodzie .
Ostudzić .
Składniki połączyć z jajkiem i posiekaną zieleniną .
Farsz doprawić .
Przygotowanym nadzieniem napełnić kalarepy .
Przykryć odciętymi wierzchami .
Kalarepy i pozostały po nich miąższ włożyć do garnka .
Składniki zalać wrzątkiem .
Oprószyć solą .
Dusić pod przykryciem 40 minut .
Gdy kalarepy zmiękną , wyjąc je z garnka .
Przygotować sos : miąższ zmiksować i dodać koncentrat pomidorowy oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną . Doprawić .
Krótko gotować .
Kalarepy polać sosem .
Wartości odżywcze na porcję
Energia
297
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.