Faszerowana papryka
lubella
Faszerowana papryka to znakomity pomysł na smaczny, łatwy i szybki obiad. Zachwyć swoich bliskich niecodziennym obiadem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
256
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Faszerowana papryka to znakomity pomysł na smaczny, łatwy i szybki obiad. Zachwyć swoich bliskich niecodziennym obiadem.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
120 g makaron lubella gwiazdki
200 g pomidory krojone łowicz
4 szt. papryka czerwona
60 g ser feta
1 szt. cebula dymka
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka masło klarowane
1 łyżecz. cukier trzcinowy
1 łyżka olej
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić.
Na maśle klarowanym podsmażyć drobno pokrojoną dymkę z czosnkiem i pomidorami. Doprawić cukrem, szczyptą soli, wymieszać z makaronem oraz pokruszonym serem feta.
Odciąć górę papryki, oczyścić z gniazd nasiennych i nadziać nadzieniem.
Spód formy do pieczenia natłuścić olejem, ułożyć papryki, zakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Piec 35 minut, odkryć i dopiekać 10 minut. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
256
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.