Faszerowana cukinia na ostro lub łagodnie

maspexdigital
Faszerowana cukinia na ostro lub łagodnie

0

0 / 0

Szukasz pomysłu na pyszne danie, które sprawdzi się na każdą okazję? Nasz przepis na faszerowaną cukinię zdecydowanie spełni Twoje oczekiwania. Możesz przyrządzić ją w wersji łagodnej lub nieco ostrzejszej z dodatkiem papryczki chilli. Faszerowana cukinia doskonale sprawdzi się jako propozycja na prostą kolację a nawet obiad, który możesz łatwo zapakować do pracy. Wypróbuj nasz przepis!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. cukinia

0.70 szkl. kasza jaglana

125 g mięso mielone z indyka lub kurczaka

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

1 opak. sos jasny łowicz

1 szt. posiekana natka pietruszki

1 szczyp. ostra papryka w proszku

Przygotowanie


1

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

2

Cukinię przekrój, wydrąż.

3

Zapiekaj 15 minut w żaroodpornym naczyniu.

4

Ugotuj niecałą szklankę kaszy jaglanej.

5

Farsz: cebulkę z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju.

6

Dodaj mięso. Duś chwilę.

7

Zalej Sosem jasnym Łowicz i dodaj ugotowaną kaszą.

8

W wersji na ostro dodaj ostrą papryczkę.

9

Zamieszaj, podgrzej i wypełnij podpieczone cukinie.

10

Piecz w nagrzanym piekarniku 25 minut.

11

Po wyjęciu z pieca posyp natką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

477

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

69

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły