Faszerowana cukinia na ostro lub łagodnie
maspexdigital

Szukasz pomysłu na pyszne danie, które sprawdzi się na każdą okazję? Nasz przepis na faszerowaną cukinię zdecydowanie spełni Twoje oczekiwania. Możesz przyrządzić ją w wersji łagodnej lub nieco ostrzejszej z dodatkiem papryczki chilli. Faszerowana cukinia doskonale sprawdzi się jako propozycja na prostą kolację a nawet obiad, który możesz łatwo zapakować do pracy. Wypróbuj nasz przepis!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Szukasz pomysłu na pyszne danie, które sprawdzi się na każdą okazję? Nasz przepis na faszerowaną cukinię zdecydowanie spełni Twoje oczekiwania. Możesz przyrządzić ją w wersji łagodnej lub nieco ostrzejszej z dodatkiem papryczki chilli. Faszerowana cukinia doskonale sprawdzi się jako propozycja na prostą kolację a nawet obiad, który możesz łatwo zapakować do pracy. Wypróbuj nasz przepis!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. cukinia
0.70 szkl. kasza jaglana
125 g mięso mielone z indyka lub kurczaka
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 opak. sos jasny łowicz
1 szt. posiekana natka pietruszki
1 szczyp. ostra papryka w proszku
Przygotowanie
Kroki
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Cukinię przekrój, wydrąż.

Zapiekaj 15 minut w żaroodpornym naczyniu.

Ugotuj niecałą szklankę kaszy jaglanej.

Farsz: cebulkę z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju.

Dodaj mięso. Duś chwilę.

Zalej Sosem jasnym Łowicz i dodaj ugotowaną kaszą.

W wersji na ostro dodaj ostrą papryczkę.

Zamieszaj, podgrzej i wypełnij podpieczone cukinie.

Piecz w nagrzanym piekarniku 25 minut.

Po wyjęciu z pieca posyp natką.

Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.