Faszerowana cukinia na ostro lub łagodnie

maspexdigital
Faszerowana cukinia na ostro lub łagodnie

Średnia 0 / 0

Oceń!

Szukasz pomysłu na pyszne danie, które sprawdzi się na każdą okazję? Nasz przepis na faszerowaną cukinię zdecydowanie spełni Twoje oczekiwania. Możesz przyrządzić ją w wersji łagodnej lub nieco ostrzejszej z dodatkiem papryczki chilli. Faszerowana cukinia doskonale sprawdzi się jako propozycja na prostą kolację a nawet obiad, który możesz łatwo zapakować do pracy. Wypróbuj nasz przepis!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. cukinia

0.70 szkl. kasza jaglana

125 g mięso mielone z indyka lub kurczaka

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

1 opak. sos jasny łowicz

1 szt. posiekana natka pietruszki

1 szczyp. ostra papryka w proszku

Przygotowanie


Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 1

Cukinię przekrój, wydrąż.

Krok 2

Zapiekaj 15 minut w żaroodpornym naczyniu.

Krok 3

Ugotuj niecałą szklankę kaszy jaglanej.

Krok 4

Farsz: cebulkę z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju.

Krok 5

Dodaj mięso. Duś chwilę.

Krok 6

Zalej Sosem jasnym Łowicz i dodaj ugotowaną kaszą.

Krok 7

W wersji na ostro dodaj ostrą papryczkę.

Krok 8

Zamieszaj, podgrzej i wypełnij podpieczone cukinie.

Krok 9

Piecz w nagrzanym piekarniku 25 minut.

Krok 10

Po wyjęciu z pieca posyp natką.

Krok 11

Wartości odżywcze na porcję


Energia

477

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

69

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły