Fasolowa zupka

m7

Zupa fasolowa idealna na jesienny posiłek - jest sycąca i rozgrzewająca.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
585
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa fasolowa idealna na jesienny posiłek - jest sycąca i rozgrzewająca.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg mięso wieprzowe
0.80 kg fasola biała sucha
0.50 kg włoszczyzna krojona w paski mrożona
2 kg ziemniaki
0.10 kg słonina
0.10 kg cebula
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
4 l woda
Przygotowanie
Fasolę zalać na noc przegotowaną wodą. Następnego dnia w tej samej wodzie ją ugotować. Mięso podzielić na 8 porcji, dodać włoszczyznę, zalać wodą i gotować. Kiedy dobrze się podgotuje, dodać pokrajane w drobną kostkę ziemniaki i ugotować do miękkości. Ugotowaną fasolę razem z wywarem połączyć z mięsem i warzywami. Ze stopionej słoniny, cebuli i mąki przyrządzić zasmażkę, podprawić nią zupę i zagotować. Przyprawić pieprzem, solą i majerankiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
585
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.