Fasolowa zupa z boczkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Fasolowa zupa z boczkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6566-1702057930001.jpeg&w=3840&q=75)
Jest to bardzo pożywna zupa, na obiad wystarcza sama, bez drugiego dania. Fasolę można zastąpić grochem, będzie również pyszna i sycąca zupka grochowa.
1
0 / 0
Jest to bardzo pożywna zupa, na obiad wystarcza sama, bez drugiego dania. Fasolę można zastąpić grochem, będzie również pyszna i sycąca zupka grochowa.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. majeranek
1 łyżecz. mąka pszenna
100 g wędzony boczek
200 g fasola drobna
1 szt. pomidor
1 szt. cebula
1 szt. marchew
3 szt. ziemniaki
2 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Ugotować w 1,5 litra wody do miękkosci.
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, dodać do fasoli.
Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę i obrany ze skórki pomidor, chwilę podsmażyć, oprószyć mąką, wymieszać. Dodać do fasoli, ugotować, żeby ziemniaki i marchew były miękkie.
Zupę doprawić solą, pieprzem, wsypać majeranek, chwilę podgotować.
Przed podaniem na talerz posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem.