Fasolowa zupa z boczkiem
m7
Jest to bardzo pożywna zupa, na obiad wystarcza sama, bez drugiego dania. Fasolę można zastąpić grochem, będzie również pyszna i sycąca zupka grochowa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
156
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Jest to bardzo pożywna zupa, na obiad wystarcza sama, bez drugiego dania. Fasolę można zastąpić grochem, będzie również pyszna i sycąca zupka grochowa.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. majeranek
1 łyżecz. mąka pszenna
100 g wędzony boczek
200 g fasola drobna
1 szt. pomidor
1 szt. cebula
1 szt. marchew
3 szt. ziemniaki
2 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Ugotować w 1,5 litra wody do miękkosci.
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, dodać do fasoli.
Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę i obrany ze skórki pomidor, chwilę podsmażyć, oprószyć mąką, wymieszać. Dodać do fasoli, ugotować, żeby ziemniaki i marchew były miękkie.
Zupę doprawić solą, pieprzem, wsypać majeranek, chwilę podgotować.
Przed podaniem na talerz posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
156
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.