Fasolowa zupa z boczkiem

m7
Fasolowa zupa z boczkiem

1

0 / 0

Jest to bardzo pożywna zupa, na obiad wystarcza sama, bez drugiego dania. Fasolę można zastąpić grochem, będzie również pyszna i sycąca zupka grochowa.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka majeranek

1 łyżeczka mąka pszenna

100 g wędzony boczek

200 g fasola drobna

1 szt. pomidor

1 szt. cebula

1 szt. marchew

3 szt. ziemniaki

2 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Ugotować w 1,5 litra wody do miękkosci.

2

Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, dodać do fasoli.

3

Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę i obrany ze skórki pomidor, chwilę podsmażyć, oprószyć mąką, wymieszać. Dodać do fasoli, ugotować, żeby ziemniaki i marchew były miękkie.

4

Zupę doprawić solą, pieprzem, wsypać majeranek, chwilę podgotować.

5

Przed podaniem na talerz posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły