Fasolowa
m7
0
0 / 0
Prosta, pożywna fasolowa zupa z podsmażonym boczkiem.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 szt. cebula
2.50 łyżka masło
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
20 dek. fasola biała sucha
30 dek. włoszczyzna
7 dek. boczek
Przygotowanie
1
Fasolę namoczyć przez noc.
2
Następnego dnia ją ugotować.
3
Warzywa umyć, obrać i pokroić.
4
Gdy fasola zmięknie, dodać warzywa i gotować jeszcze 30 min.
5
Wywar zlać do naczynia, zostawić warzywa na sicie. Podsmażyć pokrojony boczek, dodać posiekaną cebulę i zarumienić.
6
Roztopić masło, dodać mąkę i podgrzać.
7
Mieszając, powoli wlać wywar z fasoli.
8
Do wywary włożyć odcedzone warzywa. Doprawić.
9
Gotować zupę na małym ogniu przez 15 min. Po czym polewać zupę gotową przesmażoną cebulą i boczkiem.