Fasolowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Fasolowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6185-1702057907853.jpeg&w=3840&q=75)
Prosta, pożywna fasolowa zupa z podsmażonym boczkiem.
0
0 / 0
Prosta, pożywna fasolowa zupa z podsmażonym boczkiem.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. cebula
2.50 łyżka masło
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
20 dag. fasola biała sucha
30 dag. włoszczyzna
7 dag. boczek
Przygotowanie
Fasolę namoczyć przez noc.
Następnego dnia ją ugotować.
Warzywa umyć, obrać i pokroić.
Gdy fasola zmięknie, dodać warzywa i gotować jeszcze 30 min.
Wywar zlać do naczynia, zostawić warzywa na sicie. Podsmażyć pokrojony boczek, dodać posiekaną cebulę i zarumienić.
Roztopić masło, dodać mąkę i podgrzać.
Mieszając, powoli wlać wywar z fasoli.
Do wywary włożyć odcedzone warzywa. Doprawić.
Gotować zupę na małym ogniu przez 15 min. Po czym polewać zupę gotową przesmażoną cebulą i boczkiem.